Кои са тримата кандидати за овакантените министерски кресла?

Младен Маринов е предложен за вътрешен министър, Александър Манолев за транспорта, а инж. Петя Аврамова може да поеме регионалното развитие

10.09.2018 | 19:27 Редактор: Велислав Филипов
Кои са тримата кандидати за овакантените министерски кресла?

Кои са кандидатите за новите трима министри и каква е тяхната професионална квалификация и успя ли премиерът Бойко Борисов да изненада с техните номинации?  

Кандидат за мястото на Валентин Радев в Министерството на вътрешните работи е Младен Маринов. В момента той е главен секретар на МВР. В системата е от 1991 година. Назначен е в отдел "Охранителна полиция“ към Столичната дирекция на вътрешните работи, а през 2013 г. става зам.–директор на структурата. 

Година по-късно вече е директор на СДВР. С указ на президента Румен Радев през 2017 година е назначена на поста, който заема и в момента. 

Роден е в град Тетевен, завършва право в Юридическия факултет на УНСС. Семеен, с две деца. 

Досегашният министър на транспорта Ивайло Московски най-вероятно ще бъде сменен от Александър Манолев. В момента той е зам.-министър на икономиката. Същият пост е заемал в Министерството на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. 

През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. На този пост е до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори през март 2017 г. 

В третия кабинет на Борисов работи по няколко ресора – единият от които е насърчаването на малките и средни предприятия. Роден е в Петрич, семеен е с две деца.

Единствената дама сред номинираните - инженер Петя Аврамова, е предложена за поста на Николай Нанков. Тя е депутат от 42-то Народно събрание, член на постоянните комисии по енергетика, вероизповедания и парламентарна етика. 

Оглавява Общинския съвет във Враца през 2011 г. Преди това е била зам.-кмет по устройство на територията и екологията в града. През 2011г. е била кандидат на ГЕРБ за кмет на Враца, но губи битката с издгнатия от инициативен комитет Николай Иванов. Родена е в град Враца. 

Тримата нови министри ще бъдат гласувани в четвъртък. Тогава в парламента ще бъдат внесени и трите министерски оставки на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.