България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министерски оставки и коалиционно напрежение. Има ли корпоративни интереси?

Коментар на социолога Кольо Колев и политолога Страхил Делийски

10.09.2018 | 08:54 Редактор: Тодор Петров
Министерски оставки и коалиционно напрежение. Има ли корпоративни интереси?

Решаващ ден за съдбата на три министерски стола. Днес ще се проведе извънреден коалиционен съвет, на който ще бъдат обсъдени оставките на министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. Тя бяха подадени след автобусната трагедия край Своге, при която загинаха 17 души.

Според социолога Кольо Колев смяната на министрите не е само опит за туширане на непрежението и изпускане на парата. Той е на мнение, че сме свидетели на преразпределение на властови структури в интерес на икономически субекти. 

"Ще ни отвори очите номинацията, където трябва много внимателно да проследим кой откъде идва, каква е неговата професионална биография, което ясно ще ни покаже кой с кого е свързан", посочи Колев пред Bulgaria ON AIR.

"Ако Борисов бъде бламиран и не успее да смени тримата министри, това ще е краят на това управление", подчерта социологът и още веднъж сподели съмненията си, че корпоративни интереси стоят зад смяната на тримата министри.

Политологът Страхил Делийски е на мнение, че политическият елит все по-малко зависи от публичната легитимност и все повече зависи от бизнес структури. Той каза още, че нещата стават сложни, когато непубличната легитимност доминира над суверенитета. 

"Правителството се занимава с технологията на властта, а не с управление на публичния ресурс. Едва ли гражданите се интересуват от това как се пази властта. Големият проблем на този кабинет ще бъде свързан с това ще съумее ли Борисов да даде приемлива версия за смисъла от продължаване на съществуването на този кабинет", коментира Делийски в "България сутрин".

По думите му все по-валидна става хипотезата, че дневният ред на Борисов е един, този на парламентарната групата е втори, а на партньорите в коалицията - трети. 

"В името на какво управляваш? Положението на кабинета е крайно неустойчиво и виси на косъм", добави Кольо Колев.

Вижте видеото с цялата дискусия.