"Зелената" зона в София се увеличава

Ако предложенията за платено паркиране получат подкрепа от гражданите, режимът ще бъде въведен от догодина

20.11.2017 | 17:15 Редактор: Велислав Филипов

Зоната за платено паркиране в София е напът да се увеличи. След като от октомври районите, в които софиянци оставят колите си срещу заплащане, се разшири с кварталите "Средец" и "Лозенец", сега се предлага това да стане и със Зона Б-5, Зона Б-18, местността "Еврейските гробища" в Красно село и района на ВМА.

В момента в районите "Възраждане" и "Красно село" текат обществени обсъждания. Ако предложенията получат подкрепа от гражданите, вероятно режимът ще бъде въведен догодина, информира "24 часа".

На 27 ноември в сградата на район "Възраждане" ще се проведе обсъждане дали "зелената" зона да се въведе в границите на кварталите. Обсъждането ще приключи със заключителна дискусия на 11 декември.

Домоуправителите трябва до 20 ноември да предоставят протоколи от проведено общо събрание с взето решение "за" или "против" въвеждане на зелена зона. Според проектите около ВМА може да бъдат разчертани 600 места.

Допитване за "зелена" зона тече и в местността "Еврейски гробища", а искания за въвеждане на платено паркиране има и в "Оборище" и в горната част на "Лозенец".

От октомври "зелена" зона има в долната част на "Лозенец" и някои улици в кв. "Яворов". Така местата в синята и зелената зона в София станаха над 21 000.