Ограничения за столичани покрай европредседателството

Прави се всичко възможно системите за сигурност да заработят колкото се може по-бързо, каза Валентин Радев

07.11.2017 | 22:06 Редактор: Велислав Филипов
Ограничения за столичани покрай европредседателството

Два месеца преди България да поеме ротационното председателство на Съвета на Европа, по-голямата част от мерките за сигурност в София вече се прилагат. В момента се обединяват системите за видеонаблюдение на Столичната община с тези на Аерогара София, метрото, София тех парк и НДК в единен център.

По думите на министъра на вътрешните работите Валентин Радев държавата прави всичко възможно системите да заработят колкото се може по-бързо, за да може поне месец да се тестват.

"Гражданите трябва да свикнат, че ще има ограничения, те няма да бъдат много големи, но всички ги съветвам да стават по-рано. Нека свикнат с това, ограниченията ще бъдат много малки", каза още министърът.

Маршрутите за евроделегатите са уточнени. Полицията прави тестови кордонни преминавания по трасето, а най- охраняваните места в София ще са пътят от Летище София до НДК, София тех парк, хотел "Маринела" и цялата зона около НДК, където ще се водят и основните заседания.

Пътят към ВИП терминала на Летище София също ще е един от най-охраняваните, а в района на аерогарата текат и сериозни мерки по озеленяване. 48 нови камери ще бъдат инсталирани в метрото. Ново видеонаблюдение ще има и на Летище София и по основните маршрути на делегатите.

На места в София ще бъдат поставени и бетонни ограждания. Стремежът е хората да изпитват минимално неудобство.