Акция във Варна: Стотици изоставени автомобили отиват за скрап

Екоинспектори ще маркират старите коли със специални стикери

16.11.2017 | 16:45 Редактор: Велислав Филипов
Акция във Варна: Стотици изоставени автомобили отиват за скрап

Стотици изоставени по улиците на Варна автомобили отиват за старо желязо. Общинската фирма "Паркинги и синя зона" започна акция по разчистването на оставените по улици и паркинги коли.

По груби изчисления, старите и непотребни автомобили, които не се ползват от собствениците им в момента, надхвърлят 1000. Още 200 са задържаните и непотърсени коли в общинския паркинг, които скоро предстои да бъдат унищожени. Изоставени брички има навсякъде в центъра и в кварталите, пише dnes.bg, цитирайки "Булфото".

Един от големите проблеми пред разчистването е, че за да бъдат прибрани и след това дадени за желязо, трябва да са минали две години от датата на последния технически преглед на автомобилите.

Екоинспектори ще маркират старите коли със специални стикери. Собствениците им ще трябва да ги преместят в имоти, които са частна собственост, или да ги предадат за разкомплектоване на лицензирана фирма. В противен случай, излезлите от употреба автомобили ще бъдат принудително премествани с паяк на паркинга в южната промишлена зона под Аспаруховия мост.

Там ще могат да останат в срок до три месеца. През този период собствениците им ще могат да ги приберат, след като платят за репатриране и отговорно пазене. Ако автомобилите не бъдат потърсени, ще бъдат предавани за разкомплектоване на лицензиран оператор.