Плевнелиев се възхищавал на човещината на Меркел

Президентът не вижда противоречие между хуманното отношение към бежанците и сигурността на хората

16.03.2016 | 00:00 Редактор: Луиза Божинова
Плевнелиев се възхищавал на човещината на Меркел

Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Ангела Меркел. В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тясно партийни и национални интереси.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Дойче Веле". Държавният глава не вижда противоречие между хуманното отношение към бежанците и гарантирането на сигурността на хората.

"Трябва да постъпим честно и към икономическите мигранти, като им кажем ясно, че нямаме възможност да осигурим за всеки от тях мечтания по-добър живот. От друга страна Европа е сила, която може да направи много повече - да се справи с тези фактори, които прогонват хората от домовете им", допълни Плевнелиев.

На въпрос дали има вероятност мигрантският поток да се пренасочи през България, след затварянето на границите по т.нар. "балкански маршрут", президентът каза, че ситуацията се наблюдава внимателно. "Предприели сме предварителни подготвителни действия - в случай че големи групи мигранти се насочат към територията на страната ни. Консултативният съвет за национална сигурност на два пъти обсъжда темата за миграционния натиск към Европа. На последното заседание бяха приети мерки и препоръки към Народното събрание и Министерския съвет относно миграционната вълна, които са актуални и към момента. Предприехме промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Изготвен е общ план за реакция при засилен миграционен натиск", каза държавният глава.

Росен Плевнелиев заяви още, че България се нуждае от финансова помощ от Европейския съюз във връзка с бежанците.

"Финансовите разходи на страната по отношение на охраната на държавната граница и осигуряването на бежанците и мигрантите на наша територия (настаняване, храна, медицински грижи) натоварват много бюджета ни. Необходима ни е помощ от ЕС и по отношение на споразумението с Турция, което трябва да отчита и българските интереси и тревоги относно миграционния натиск от нейна територия", заключи президентът.