Затвориха Балканския път на бежанците, остават в Гърция

Словения, Сърбия, Хърватия и Македония една по една затвориха границите си за мигранти

10.03.2016 | 14:55 Редактор: Мария Аладжова
Затвориха Балканския път на бежанците, остават в Гърция

Маршрутът на повече от един милион мигранти през Балканите към Западна Европа беше прикрит в сряда, когато Словения, Сърбия, Хърватия и Македония затвориха границите си за новопристигналите мигранти, пише The New York Times.

На практика сделката между ЕС и Турция за овладяване на бежанския поток ще бъде окончателно сключена през следващата седмица. Въпреки това, само часове след изявлението на Брюксел, Словения и Сърбия обявиха, че въвеждат нови правила по границите си.

"От полунощ мигрантите няма да минават по западния Балкански път, както се е случвало досега", заяви шефът на словенското МВР Весна Гьоркос Знидар във вторник.

Сърбия реагира на следващия ден: "Страната не може да си позволи да стане бежански център и въвежда реципрочни мерки по границите си с България и Македония", съобщиха от сръбското външно министерство.

Словенският премиер Тихомир Орешкович от своя страна също отбеляза, че "посланието е ясно - нелегалните мигранти повече няма да преминават по този маршрут".

Орешкович смята, че споразумението с Турция ще демотивира мигрантите да се отправят към страните от Западна Европа. Той се присъедини към мнението на останалите европейски лидери, според които основният фактор в кризата са трафикантите, които прекарват с лодки хора през Егейско Море.

Броят на мигрантите, които са подали молби за убежище в четирите балкански страни, е изключително малък, на фона на хората, които преминават по Балканския път ежедневно. 

Съгласно споразумението между Анкара и ЕС, нелегалните мигранти, пристигащи в Гърция, ще бъдат връщани обратно на турска територия с кораби на НАТО.

Европейският съюз обеща да разшири хуманитарната помощ в Турция, където понастоящем се намират 2,7 милиона сирийски имигранти. 

В замяна ще бъде ускорена процедурата за въвеждане на безвизов режим на турски граждани и ще бъдат подновени преговорите за присъединяване на Турция към 28-членния блок. А основната точка от споразумението е, че Турция ще получи 6 млрд. евро - двойно повече от обявеното преди няколко месеца.

Същевременно Хърватия се готви да върне 408 мигранти на Гърция, а 437 души на границата в Северна Македония, но отказали да се върнат в мизерните условия на приемния център в село Табановце, където има около 1000 души, пише още The New York Times.

С оглед на тези данни, Гърция се превръща в най-големия балон след затварянето на балканските граници, с 34 хил. мигранти на нейна територия.

Прогнозите сочат, че бежанският поток може да се измести към България или Албания, макар и към момента да няма такива данни.

/Снимка: Архив/