Партията на Меркел губи в две от три провинции

Християндемократите имат лека преднина пред "Алтернатива за Германия" само в Саксония-Анхалт

14.03.2016 | 14:19 Редактор: Луиза Божинова
Партията на Меркел губи в две от три провинции

Християн-демократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел претърпя поражение на провелите се местни избори в три провинции на Германия. От Баден-Вюртемберг, Райнлан-Пфалц и Саксония-Анхалт, християндемократите имат лека преднина пред "Алтернатива за Германия" само в последната провинция. 

"Алтернатива за Германия" казаха, че предоставят шанс за по-голям избор на Германия. Не съм сигурен обаче, че това е така, заяви инженерът Мартин Куелер.

Общинският служител Йоахим Бароне пък не вярва в доктртината на "Алтернатива за Германия". "Партията набира популярност, но не мисля, че може да отговори на нуждите на хората в момента", каза той.

Тези избори бяха предшествани от рекорден брой социологически проучвания. Интересът към тях бе огромен поради изострената полемика по отношение на имигрантския проблем. Разположението на силите и в трите провинциални парламента ще доведе до трудности при коалирането и съставянето на действащи правителства, коментират анализатори. 

Активността на избирателите и в трите провинции бе много по-висока от предишното гласуване през 2011г. В Баден-Вюртемберг пред урните застанаха с 5.7% повече хора, в Райнлан-Пфалц - с 9.7%, а в Саксония-Анхалт - с 11.8%

За пръв път ксенофобска и антиевропейска партия става втората по големина сила в провинциални избори, отбелязват анализатори. Политическата формация ще бъде представена и в трите провинциални парламента, за които се гласуваше в неделя.