Животновъдите излизат на протест

Недоволни са от ниските изкупни цени на млякото

09.03.2016 | 16:51 Редактор: Мария Аладжова
Животновъдите излизат на протест

Национален протест на животновъди ще се проведе на 24 март в София, съобщи за "Фокус” Бисер Чилингиров, председател на УС на Националната овцевъдна асоциация. 

Причината на недоволството в сектора е изкупната цена на овчето мляко, която според животновъдите трябва да се повиши. 

Чилингиров се присъедини към огласените в последните месеци съмнения за картелно споразумение между мантрите, което поддържало ниски изкупни цени. 

„Искаме Наредба 26 да бъде по- либерална. Когато малко дете прохожда и трябва да му се помогне, по същия начин и този фермер, който иска да произвежда млечни продукти, да бъде подпомогнат, за да има наистина конкуренция. В момента няма такава“, обясни Чилингиров и добави, че криза в сектора няма и тя е изкуствено създадена. 

По думите му млякото, произведено у нас, е екологично чисто, а вносните продукти и заместители са изключително вредни за здравето и трябва да бъдат ограничени за внос в страната. 

„Още от ранна възраст деца страдат от високо кръвно и от диабет. Имаме много раково болни, защото ядем некачествена храна. Колбасите ни не са от месо, сиренето ни не е от мляко, а палмовите масла не се разграждат в организма“, заяви още той.

Председателят на националната овцевъдна асоциация призова хората да купуват продукти директно от производителите, за да подпомогнат българските фермери, които са на ръба на оцеляването. 

Той добави, че одобрява решението на министър Десислава Танева за започването на проверки в мандрите заедно с БАБХ. Според Чилингиров обаче това трябва да се прави редовно и изненадващо, за да се постигне желания ефект. 

„Само ще ви кажа, че в Гърция най-лошото мляко е на цена от 1,03 евро за литър. В Европа и в света няма по-евтино мляко от 1 евро за литър. В същото време във Франция цената е 2,93 евро или близо 6 лева. Ние не сме алчни и няма да станем богати, но искаме да получаваме заслужено възнаграждение за труда си“, категоричен бе той.

Вчера обвинения за картелно споразумение прозвучаха и от председателя на Асоциацията на млекопроизводителите Танчо Колев, който дори поиска разпускане на КЗК заради това, че не е се отзовала на призивите за проверка на сектора.