Петрич иска лечебната вода на Ванга

Целта е да се помогне за развитието на балнеологията и СПА туризма

02.03.2016 | 16:10 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Минералната вода край храма на пророчицата Ванга в местността Рупите да стигне до Петрич - към това се стреми местната община.

Целта е да се помогне за развитието на балнеологията и СПА туризма, пише в. "Стандарт". Община Петрич ще кандидатства в новия програмен период за финансиране, стойността на проекта е 6 631 725 лева.

Още по темата

"Желанието ни е да дадем тласък на туризма в още една посока – балнеолечението. Преди 1989 г. минералната вода е стигала до града ни, но при възстановяването на частните земи бе прекъснат тръбопроводът. С минералната вода край църквата на Ванга ще привличаме много гости от страната и чужбина. Нашата цел е да печелим от туризъм, защото имаме природните дадености. Ще кандидатстваме за средства от Европа", заяви новият кмет на общината Димитър Бръчков. 

Градоначалникът се надява проектът най-после да бъде реализиран, тъй като местната власт до момента не е успяла да осигури финансиране.

Идеята за довеждането на водата до Петрич е отпреди 1989 година. Не се осъществява заради липсата на финансови средства. В последните години обаче броят на гостите в района расте непрекъснато. Най-посещаваните места са храмът на Ванга в Рупите, нейната къща - музей в южния град и Самуиловата крепост. 

Всеки ден стотици туристи разглеждат забележителностите. Това осигурява финансови постъпления в региона. За петричани е важно развитието на туризма. Предвижда се с минералната вода да се захранват болницата „Рокфелер", училищата и други обществени сгради.