Болниците няма да получат по-малко пари

Заплатите на медицинските сестри и лекарите ще бъдат увеличени

21.02.2016 | 10:54 Редактор: Ирина Георгиева
Болниците няма да получат по-малко пари

Нито една болница няма да получи по-малко пари от обема, който е изработен през миналата годинa. Това подчерта здравният министър Петър Москов за Нова телевизия.

Още по темата

"За две години ние сме осигурили допълнително 56 милиона лева повече в доболничната помощ. Това е следствие на година и половина яростна битка за защита на вашите пари - по начина, по който ги харчат държавата и Здравната каса", добави министър Москов.

Осигуряват се нови 640 хиляди направления в сравнение с миналия период, според разчетите на Здравната каса и новия рамков договор, който влиза в сила от април.

"Отпуснато е и финансиране за нови 230 хиляди профилактични прегледи за децата до 18 години. Въвеждат се над 5 милиона броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и които ще бъдат заплащани от НЗОК", посочи той. 

Здравният министър не смята, че "ще цъфнем и вържем" от следващия месец и всички ще се живи и здрави, но това е една добра стъпка.

Заплатите на медицинските сестри и лекарите ще бъдат увеличени, обеща Москов. По думите му още сега за спешните центрове държавата гарантира увеличение, което е държавна политика.