Предстои нова обществена поръчка за ваксините

Това съобщи здравният министър Петър Москов в Бургас

20.02.2016 | 17:41 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Предстои обявяване на обществена поръчка за нови ваксини. Това съобщи здравният министър Петър Москов в Бургас, цитирано от BurgasNews. По думите му цената ще е много по-малка от предвиденото.

Срокът за изпълнението на обществената поръчка за ваксините е до края на тази година - 31 декември. Обхваща осем обособени позиции.

Още по темата

"От петкомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б са необходими до 121 хиляди комплекта. Шествалентната е необходима в обем от 214.5 хил. комплекта. 145 хил. е броят на четирикомпонентната ваксина за задължителния имунизационен календар. В поръчката са включени и още няколко вида ваксини, като например  - срещу бяс, срещу коремен тиф, срещу кримска хеморагична треска", добави здравният министър.

Ще бъде обявена обществена поръчка и за въвеждането на здравната карта, като предстои обявяване на обществена поръчка за нея. Прогнозната цена е 400 х.лв., а по ЗОП заявки са дали две български фирми.

Предстои въвеждане на безплатно лъчелечение за болните от рак, добави Москов. Той прогнозира, че това най-рано ще се случи през юни.

Москов заяви, че нито една обществена поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването, не е прекратена, нито пък обжалвана.

Според министъра здравната реформа е успешна и изказа задоволство от случващото се. По думите му проблемът, който създават отделни политици и лекари е свързан с контрола на парите. "Да няма възможност пациентът да контролира харченето по касата - това е битката". 

Доколко е съгласен с критиките на опозицията по отношение на здравеопазването стана ясно от репликата на министъра, че през последните дни, в които се обсъждане вот на недоверие именно заради сектора, който той оглавява, се е наслушал на "какви ли не глупости".