Ще провали ли гръцката блокада плановете ни за почивка?

Гърция е на път да провали почивката на хиляди българи за 3 март

20.02.2016 | 09:39 Редактор: Ирина Георгиева
Ще провали ли гръцката блокада плановете ни за почивка?

Гърция е на път да провали почивката на хиляди българи за 3 март. Властите в Атина не могат да се справи със своите фермери, които продължават да недоволстват и да блокират с техника границата и пътищата.

Още по темата

В отговор нашите тираджии наложиха тотална контраблокада на всички пунктове. Последва вълна от отменени резервации за ваканция в южната ни съседка в четирите почивни дни около националния празник.

Вече над 60% от запазените легла за релакс в съседката ни за периода от 3 до 6 март са отказани. Същото се случва и с датите около Великден - 1 и 2 май, както и за 21 - 24 май, пише "Стандарт". 

Мнозинството от българите са притеснени, че границата ще остане блокирана през целия туристически сезон.

Очакванията са над 220 хиляди българи да пътуват у нас – предимно при близки, роднини и приятели. А 120 хиляди да почиват зад граница за идните четири почивни дни. Над 100 милиона лева ще похарчим само за пътувания около Националния празник.

Последни дни до националния празник текат и последни приготовления в курортите. А навръх националния празник туристи се очакват и в градовете, които пазят спомена за героизма на дедите ни. Ресторантите и механите в града на болярите Велико Търново се надпреварват с нетрадиционни менюта.

Средно в родните курорти за почивката ще изхарчим 280 лева, а зад граница – 465 лева, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.

Ще провали ли обаче гръцката блокада плановете ни за почивка?

На пръв прочит от това икономиката ни печели, тъй като туристите ни ще харчат предимно в родните хотели и къщи за гости. Но не съвсем – защото хиляди гръцки туристи също няма да могат да почиват по нашите ски курорти.

При продължаваща блокада пред провал може да се окаже и почивката на хиляди българи в Гърция около Великден и Гергьовден в началото на май.

Четете още новини в Dnes.bg