Борисов: Два пъти разговарях с Ципрас, спазил съм добрия тон

Гръцката блокада е целенасочено отношение към България, убеден е премиерът

18.02.2016 | 16:51 Редактор: Мария Аладжова
Борисов: Два пъти разговарях с Ципрас, спазил съм добрия тон

Вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин за затварянето на нашите граници и днес ще го кажа и на Съвета. Това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов, където днес започна двудневната среща на евролидерите.

Във фокуса на срещата са бежанската криза и реформите на Великобритания, които страната се опитва да наложи в замяна на оставането си в редиците на ЕС.

Борисов беше категоричен, че ще търси правата на българските превозвачи, които търпят огромни загуби заради това, че не могат да прекарат товара си през блокираната граница с Гърция.

"Два пъти говоря с Ципрас и съм се опитал да запазя в максимален обем добрия тон, колегиалността. Позицията ни е не само вече много твърда, не става въпрос дори за средства и това, което губим. Това е целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят“, уточни премиерът.

"По опорната точка за „огледалото“ не мога да говоря, винаги съм виждал себе си в огледалото. Когато след Лондон си дадох сметка, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност,  мисля, че реакциите са повече от ясни. Амбициите ми са да направим България пример и ще го направим.  Използвам законосъобразни аргументи, целта и това, което виждат хората е политическа воля“, допълни Борисов.

По думите на премиера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер оценява усилията на България и вярва, че правителството ще успее да изпълни нормите на ЕС.

Борисов посочи, че в момента се подготвят 5 нови закона, между които този за тероризма, НПК и закона за съдебната власт. 

"Аз исках февруари да са готови, а се оказа, че въобще не са работили по тях. Амбицирани сме, имам уверение от госпожа Захариева, че до април месец ще смогнем да ги направим“, допълни премиерът.

Очаква се до края на март от ЕК да бъдат изпратени наблюдаващи прокурори, които да помагат по механизма за сътрудничество. „Всичко, което е необходимо, се надявам до средата на тази година да се задвижи с пълна сила“, заключи Борисов.