Московски възмутен от продължаващата блокада

Положението вече е нетърпимо, заяви транспортният министър

17.02.2016 | 16:20 Редактор: Мария Аладжова
Московски възмутен от продължаващата блокада

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че твърдо застава зад действията на българските превозвачи, съобщиха от ведомството.

Московски изрази възмущение от това, че гръцките власти и протестиращи фермери не спазват договорения на 9 февруари ежедневен график. 

Министърът и гръцките фермери успяха да постигнат споразумение за пропускане на камионите през ГКПП „Кулата“ в часовете между 11 и 16 ч.

Гръцката страна обаче не спази договорката и отново блокира изцяло граничните пунктове с България.

Вчера българските превозвачи организираха контраблокада и с жива верига препречиха движението през "Кулата". Те настояха на място да пристигнат представители на ЕС и гръцката власт, за да разрешат ситуацията.

По думите на Московски, положението вече е нетърпимо и поради факта, че загубите на българския бизнес ежедневно растат.

Досега никой от гръцкото правителство не желае да преговаря и да поема отговорност за прекратяването на незаконния протест.

По-късно през деня министър Ивайло Московски ще посети ГКПП „Кулата“ за да се запознае на място със ситуацията, като се очаква отново да се срещне със заместник-префекта на Централна Македония за Област Серес, Гърция - Йанис Моисядис.

Междувременно напрежението по там нараства, предаде БНР.

Над 3 000 тежкотоварни камиона  чакат от двете страни на границата. След контраблокадата на българските превозвачи, официална информация от граничните власти в южната ни съседка няма. 

Заради протеста на фермерите хиляди български граждани се оказаха блокирани с автомобилите си на гръцка територия. Голяма част от тях се намират в близкото до границата село Промахон, а останалите са пръснати по пътното платно. 

От българска страна органите на реда са направили добра организация и дават указания на пътуващите къде могат да изчакат или да променят маршрута си, съобщи още БНР.  

/Снимка: Архив/