Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Дългът на Гърция трябва да бъде опростен

Дълговете на Гърция не могат да бъдат платени с вдигане на данъците. Гърците протестират, защото се чувстват излъгани от правителството от Ципрас, Илия Лингорски, гост в Брюксел 1 , 20 февруари

20.02.2016 | 19:01 Редактор: Виргиния Стаматова
Дългът на Гърция трябва да бъде опростен

В България сме обзети от дълбоко неразбиране какво се случва в Гърция, Еврозоната и ЕС през последните 7-8 години. В резултат на това провинциално очакваме да бъдем доминирани от силен хегемон, който да ни инструктира“- Това коментира в студиото на Брюксел 1 Иляи Лингорски, бивш заместник-министър на финансите.

Той припомни, че до преди 4-5 години Гърция е сред най-големите инсвеститори в българската икономика и допълни: „Не вникваме в изключителната сложност на гръцката криза и виждаме случващото се там като отделно събитие(блокада), която ни ощетява. Ние не знаем какво да отговрим и решаваме да отговорим със същото, което по никакъв начин не е решение.“ По думите му, за да разберем, е необходимо да анализираме случващото се е Гърция и да извървим пътя, по който се е стигнало до тук. Не на последно място – да си дадем сметка каква е била позицията на българското правителство през последните 5-6 кризисни години.

Лингорски коментира, че политиката на псевдоостеритет, която през 2010-та беше приложена спрямо Гърция с подкрепа на българското правителство, в действителност цели спасяване не германските и френски инвестиции: „Спасителната програма от 325 млрд евро, целеше спасяване на немските банки, кредитирали безумния гръцки неусройчив растеж през добрите години.“ Според Лингорски планът на ЕС за спасяване на Гърция, няма да върне страната към растеж.

Съглашението с „тройката“ не може дад даде решение за Гърция и Еврозоната, счита още той. „Необходимо е реформиране на банковия сектор и разчистване на лошите активи. Дългът на Гърция не може да бъде върнат и трябва да бъде опростен“, категоричен беше бившият финансов министър.

По думите му, южната ни съседка трябва да се реформира по начин, по който се случиха реформите у нас през 90-те: опростяване на данъчните ставки, наламяване на регулациите за бизнеса, както и намаляване на държавните разходи.