Гьокче категоричен: Анкара не се меси в България

Никой не е оказвал влияние кой да бъде лидер на ДПС, категоричен е посланикът

20.02.2016 | 11:27 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България. Това категорично заяви негово превъзходителство посланикът на Турция Сюлейман Гьокче за bTV.

Още по темата

"Тук става въпрос за една инициатива с политически мотиви, но нека да спра тук, защото задача на всеки парламент е да взема всякакви решения", коментира още той.

Както преди 15-16 години турският парламент взе единодушно решение и постави нещата така, че Турция не би допуснала разширяване на НАТО преди България и Румъния да станат членки, поясни той. 

Да задам един риторичен въпрос - във времето тогава смяташе ли някой това решение за намеса във вътрешните работи на България, пита посланикът.

"Турция не само е доказала, че е съсед и добър приятел на България, а също и един съюзник в НАТО и партньор в ЕС и затова, според мен, е доста жалко, че се развиват по този начин нещата", добави посланикът.

Никой не е оказвал влияние кой да бъде лидер на ДПС, категоричен е посланикът.

"Искам да го кажа ясно и отчетливо - не желая и не бих желал да коментирам какъвто и да било въпрос, който може да се изтълкува като вмешателство във вътрешните работи и може би това, което четете в пресата, не е задължително да е вярно, или част от него. Посолствата нямат редакции на вестници, не са собственици на електронни медии", заяви посланик Гьокче.

Посланик Гьокче коментира, че нито може да потвърди, нито да отрече дали Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция.

"Имам причина за това. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт. Сега ме питате и го казвам пред цялата ви аудитория, нито мога да потвърдя, нито мога да отрека тази информация.

Много пушилка се вдигна в медиите в България и съм много изненадан. Това е отговорът на този въпрос и се надявам по този начин аудиторията ви да бъде удовлетворена".

Според посланика отношенията между София и Анкара са много добри.