Историята на една битка с рака: Петгодишно я спечели

На всеки три минути някъде по света едно дете умира от рак

17.02.2016 | 16:39 Редактор: Ирина Георгиева
Историята на една битка с рака: Петгодишно я спечели

Ракът днес убива повече хора отколкото маларията, туберкулозата и СПИН взети заедно. На всеки три минути някъде по света едно дете умира от рак. Но ракът в детска възраст вече е лечим. 

Соня Спасова разказа личната си история в ефира на Bulgaria ON AIR. Соня, майка на дете, преборило се с рак.

"В първия момента изпаднах в шок. Помислих си - защо на мен се случва, защо на моето дете", разказа изстрадалата майка.

Още по темата

Синът й е само на 5 години, когато семейството разбира тежката диагноза - рак на лимфните възли.

"Имаше един период, в който се надявахме диагнозата да не се потвърди. Да има някакво объркване в тези изследвания. За съжаление се оказа вярна", спомня си Соня.

След шока започва борбата. "Когато най-милото и най-свидното ти е болно, нямаш избор освен да станеш силен човек. И да му помогнеш да се пребори", заяви майката.

Соня разказва, че първоначално при сина й е имало психологичен проблем, защото през 5-годишният си живот, той не е влизал в болница. 

“Имаше един момент, когато ми се сърдеше, че давам да му поставят инжекции. Трудно прие промяната, че не може да тича навън на площадката, както преди. Детето ми не можеше да разбере защо се налага да стои в болница”, разказа още тя.

"Туморът беше много агресивен и много бързо напредваше. Това е страшното на неговия рак. Разбра, че става все по-зле. Имаше затруднения с дишането. Ставаше все по-отпаднал. Нямаше как да стои прав. Усети, че трябва да ми вярва. Ако има нещо хубаво, което се случи от това преживяване е силната духовна връзка, която изградихме", спомня си Соня.

Детето в момента е на 10 години и се намира в ремисия.