Бум на руски туристи през лятото

60% от резервациите в Русия за лятото са за български курорти

05.02.2016 | 16:29 Редактор: Мария Аладжова
Слънчев бряг

Очаква се бум на руски туристи в България през лятото, съобщават руски медии. Руснаците ще се възпозлват от облекчаването на визовия режим, който страната ни предлага за руски граждани.

С оглед на обтегнатите отношения между Русия и Турция, както и с покушението на руски самолет над Египет, руските туристи пренасочват вниманието си към българското и румънското черноморие, пише "Российская газета".

Съгласно споразумението между България и Русия, децата до 16-годишна възраст ще влизат в страната без виза, потвърди министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Паралелно с това продължаваме работата с външното министерство на България за разширяване на визовите преференции и за останалите социални групи", поясни тя.

За получаването на българска виза не е необходимо минаването през биометрия - процедура за даване на пръстови отпечатъци, посочват от руското издание. Като още един плюс те отчитат свободното преминаване на лица с шенгенски визи.

Същите условия важат и за Румъния. Курортите на северната ни съседка обаче се оказват по скъпи за руснаците - едноседмична почивка в Румъния възлиза на 500-600 евро на човек, което е много заради по-високия курс на еврото српямо рублата, отбелязват от Руската асоциация на туроператорите.

Същевременно авиокомпаниите предлагат директни чартърни полети за Варна и Бургас.

До момента 60% от резервациите в Русия за предстоящия летен сезон са именно за български курорти. В тройката лидери на ранните резервации са още Гърция и Кипър с над 15% от резервациите.