10 приказни идеи за пътешествия в България

22.01.2016 | 12:00

“Едва ли цял един живот ще ни стигне, за да обходим всички кътчета, които са разпалили тръпката ни за откривателство. И все пак, трябва да опитаме. Защото не е важна целта, към която сме се устремили, а самото пътуване, поривът към нови хоризонти, опитът да се отърсим от битието и да полетим на крилата на мечтите си. И да не забравяме – човек може да пътешества не само с куфар и с билет, а и с мисъл и въображение.” Думите са на гостенката в предаването “Десет” - Венета Николова, създател на сайта Пътешествия.

1. СЕЛО НИСОВО И СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ ПО РУСЕНСКИ ЛОМ
Сред плоската като тепсия пустош земята пропада надолу в подножието на дълбоки каньони, надупчени ниши и пещери - така започва описанието на местността около село Нисово. Много малко хора знаят за него. Намира се в равнина под планината. В този район се намират много красиви и живописни села. Скален манастир може да се види в село Нисово. По течение на притоците на р. Лом се предлагат и разходки с кану за любителите. Идеята на тези пътувания е да се откъснеш от ежедневието и да видиш нещо различно.

2. ОСТРОВ СВ.АНАСТАСИЯ
Остров Света Анастастия, наричан още “Българския Алкатраз” - През 1925 г. тук били затворени авторите на най- кървавия терористичен акт по това време в света – атентатът срещу софийската църква „Св. Неделя“, организиран от БКП. В него загиват 213 души. Острова се е казвал „Болшевик’,заради историята, която носи. Той е една от най-новите атракции на град Бургас. Потока от туристи се регулира, за да не бъде пренаселен.

3. СЕЛО ДОЛЕН, РИБНОВО, ОГНЯНОВО
Глинената къщичка на Флинстоун не е само в анимациите, можете да я видите и в село Лещен. Село Долен, Рибново, Огняново - те са част от етнографски резерват, нали така?
Село Лещен се намира в западните Родопи. Там има фантастични места, неконсумирани от туристите. Едно от тези села е Долен. В южната част на селото има къшичка, която е на повече от 350г. Можем да отседнем в подобно селце, тъй като се предлагат места, в които можем да пренощуваме.

4. СЕЛО СОЛИЩА
Село Солища е на височина 1300 м. и е най-близкото населено място до вр. Перелик. От селото до върха се стига за 2ч. пеша. Името му идва от легендата, в която се разказва, че навремето местното население е отглеждало големи стада животни, на които са хвърляли сол. То е идеална дестинация за почивка. Района е известен с многобройните си гайдари. Наблизо се намира връх Турлата.

5. ТЕСНОЛИНЕЙКА СЕПТЕМВРИ – ДОБРИНИЩЕ
Теснолинейката, която свързва Велинград с Банско е с дължината на трасето от 125 км.. Сравнително краткото разстояние обаче се преодолява за повече от 5 часа. Въпреки че, някой хора разчитат на теснолинейката да се предвижват, тя не е един обикновен превоз. В краткото пътуване можем да видим спиращи дъха гледки.

6. ЕКОСЕЛИЩЕ АЗАРЕЯ, ТРОЯНСКИ БАЛКАН
Екоселище Азарея е създадено от кръгли къщички с конусовидни покриви, подобно на прабългарските юрти, но и на египетските пирамиди. Това действа за усилване на космическите сили и неутрализира вредните биогенни и техногенни излъчвания. Различни изследвания са доказали позитивната енергия, която излъчва това място. Къщичките са подредени по Фън Шуй.

 7. ЧИНИЯТА НА БУЗЛУДЖА
Forget your past- с този надпис те посреща призрачният паметник - на Бузлуджа. Бетонната конструкция на т.нар. Дом-паметник на партията, издигната през 1981 г., е увенчана от 70-метров пилон, от върха на който, по-близо до звездите, блещукат 2 гигантски рубиненочервени петолъчки. Паметникът влиза в класацията “33-те най-красиви изоставени места в света”. Приличаща на летяща чиния, паметникът събира вниманието на младите. От там също така се вижда монумента на Шипка. Различни оператори предлагат посещаването на паметника.

 8. МЕГАЛИТЪТ КРАЙ СЕЛО БУЗОВГРАД
 Мегалитът край село Бузовград е стъпил на стръмна скала над Розовата долина. В централната част има обособен правоъгълен „прозорец“, така че в деня на лятното слънцестоене, последните слънчеви лъчи да пронизват с перфектна прецизност скалния отвор. Община Казанлък обособи еко пътека, с която се стига до там. Целият район на розовата долина е пълен с интересни местности. Наблизо се намира язовир Копринка, който е погълнал цяло село и църквата му.

9. ТУТРАКАН Музей на дунавския риболов и лодкостроене - това можем да открием в Тутракан. Първото нещо, което трябва да направим там е да се разходим по алеята и парка, който са обновили.

10. СЕЛО БРЪШЛЯН
Село Бръшлян е на едва на 5 км. от границата и има коло 50-ина жители. Селото се е казвало Сърмашик – бръшлян и побира над 80 автентични къщи.

Ако искате да бъдете заредени с положителната енергия на Венета Николова, събрана от различните дестинации в България, гледайте видеото: