Първанов призова за изтегляне на кандидатурата на Кунева

„Нe смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила“, коментира лидерът на АБВ

03.02.2016 | 13:10 Редактор: Мария Аладжова
Първанов призова за изтегляне на кандидатурата на Кунева

"АБВ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър. По-разумният подход е изтеглянето на тази кандидатура и провеждането на сериозни консултации, за да се стигне до по-висока степен на съгласие". Това заяви председателят на ПП АБВ Георги Първанов пред медии в НС. 

Във вторник стана ясно, че парламентарната група на партията няма да даде гласовете си за Кунева, чиято кандидатура за нов министър на образованието бе издигната преди дни от Реформаторския блок. Вчера тя проведе среща с представителите на всички парламентарни групи в НС, за да представи концепцията си за работата в просветното министерство, ако бъде избрана за поста.

Останалите партии, които се обявиха против кандидатурата на Кунева са Патриотичния фронт, БСП, ДПС и Атака.

В сряда Първанов аргументира решението на АБВ, които не уточниха дали ще гласуват с „против“ или „въздържал се“:

„Бих могъл да посоча немалко аргументи в полза на едно такова твърдение. Ние сме се ангажирали с това управление в името на амбициозната цел да дадем своя принос за едно управление, което да включва ума и таланта на нацията. Нe смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат от един на друг възможен пост”, коментира той.

Първанов е на мнение, че кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър не се ползва с висока степен на обществено доверие и професионалната общност в частност.

„Ние не сме имали претенции да участваме във вземането на решение и още по-малко, да налагаме кандидатура, която се смята, че е от квотата на Реформаторския блок, но ние заедно носим отговорността за това управление. Добре е ние да бъдем информирани и да обсъждаме политиките и качествата, които ще притежава съответният министър”, продължи председателят на АБВ.

Той коментира и кандидатурата на България за генерален секретар на ООН. В средата на Първанов отправи призив към МвнР да придвижи писмото с номинацията на Ирина Бокова, чието име се спряга наред с това на Кристалина Георгиева, която също е потенциален кандидат за поста.

„Защо им трябва време на някои? За да реализират тази мрачна, черна PR-кампания, която върви в момента. Не искам да говоря повече, но ще дойде момент, в който ще се проведе тежък разговор“, закани се председателят на АБВ.

„Нямам никакво разумно обяснение. Ако целта е един бивш външен министър да стане началник на дирекция или заместник в системата на ООН, нека се каже. Вече имам и такива подозрения – да се провалят другите кандидатури и ние да се закачим за някой, който ще стане генерален секретар, за да намерим чиновническа работа на досегашен български политик”, заключи политикът