Пъстра подкрепа за Кунева

Тя е нехаресвана както от опозиция, така и от част от мнозинството

03.02.2016 | 09:34 Редактор: Ирина Георгиева
Пъстра подкрепа за Кунева

Кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието ще бъде гласуване днес. Тя беше номинирана от РБ и одобрена от премиера Бойко Борисов. До късно снощи Кунева убеждаваше депутатите от подкрепящите управлението партии да я подкрепят. Тя обаче не може да разчита на пълната подкреоа на мнозинството.

Още по темата

Вицепремиерът със сигурност ще получи част от гласовете на народните представители от ГЕРБ и част от реформаторите. В собствената си група - РБ, Кунева може да разчита само на 13 от общо 23 гласа. От ДСБ и Гражданския съвет ще се въздържат. Докато АБВ и ПФ категорично обявиха, че не подкрепят кандидатурата й.

За да бъде избрана Кунева за поста са й необходими половината плюс един от присъстващите в залата. Възможно е и част от депутатите да не присъстват и това да осигури избора й.

До кандидатурата на Кунева се стигна в петък, след като премиерът Борисов поиска оставката на проф. Тодор Танев."Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от РБ до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане." - посочи в мотивите си Борисов.

Главата на Танев падна след обществен натиск заради проектите на новите учебни планове за 2-6 клас. С тях отпадаха ключови произведения на български автори, както и цели исторически периоди.

Вчера премиерът прие и заявлението за оставката на заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Четете още новини в Dnes.bg.