Плевнелиев: Най-лесният начин да се дестабилизира Европа е чрез Балканите

Акценти от изказването на държавният глава пред ПАСЕ

26.01.2016 | 17:05 Редактор: Мария Аладжова
Плевнелиев: Най-лесният начин да се дестабилизира Европа е чрез Балканите

Президентът Росен Плевнелиев призова за прекратяване на пост-мониторинговия диалог на ПАСЕ за България в сферата на правосъдието, свободата на медиите и изборното законодателство. Призива си президентът отправи към участниците в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, която представлява повече от 800 милиона европейски граждани. По думите му предприетите от българското правителство реформи през последните години „са доказателство, че България е поела бъдещето си в свои ръце и отговорно, осъществявайки реформи, може да постига устойчиви резултати“.

„За разлика от очакванията през 1989 г., че за изграждането на „истинска демокрация“ ще бъдат необходими само няколко години, днес българските граждани осъзнават, че създаването на демократични институции и приемането на европейско законодателство не е достатъчно“, заяви още Плевнелиев, като допълни, че „нашите демокрации не са перфектни, но именно те ни правят силни и човечни“.

Президентът увери, че България следва регламентите от Дъблин и на Шенгенското споразумение и предоставя хуманитарен статут на тези, които отговарят на необходимите критерии. Като председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа страната ни ще предложи приемането на Съвместно изявление по проблемите на миграцията от външните министри на страните от региона по време на срещата им през февруари тази година в София.

Плевнелиев подчерта, че борбата с тероризма изисква да бъдат поставени на преден план въпросите за социалното изключване и неравенството. „Никой не се ражда терорист, именно липсата на достъп до основни човешки права е в основата на омразата и разделението“.

„България осъзна позитивното влияние на европейската интеграция за развитието на Югоизточна Европа и ще продължи да подкрепя процеса на разширяване на ЕС и НАТО“, подчерта още в изказването си на форума държавният глава. „Историята ни учи, че най-лесният начин да се дестабилизира Европа е чрез Балканите и затова ЕС не трябва да възприема региона като периферия“, заключи Плевнелиев.