Съдът пусна двамата братя Дамянови под домашен арест /ЪПДЕЙТ

Пред съда се събраха граждани

15.01.2016 | 18:40
Съдът пусна двамата братя Дамянови под домашен арест /ЪПДЕЙТ

ЪПДЕЙТ 18:30:

Съдът пусна двамата братя Дамянови под домашен арест.

Съдът не уважи поисканата от Прокуратурата постоянна мярка задържане под стража на Десислав и Иван Дамянови, обвинени в убийството на 18-годишния Тодор Йорданов на 12 януари 2016 във Враца.

 

 

На 16 януари Окръжният съд във Враца гледа мярката на братята, обвинени в убийството на 12 януари на 18-годишния ученик Тодор Йорданов. Заседанието започна към 15:30. След 18:30 стана ясно, че обвинените в убийство ще бъдат под домашен арест.

Братята са обвинени в убийството на 18-годишния ученик на пешеходна пътека във Враца на 12 януари пред десетки свитедели на побоя между тримата. Обвинението твърди, че братята са пребили Тодор по "хулигански подбуди", за което се предвижда доживотен затвор без право на отмяна. Криминалисти ще направят втора аутопсия на тялото, за да установят причината за смъртта.

Вижте репортажа от Враца.

На 14 януари във Враца се събраха съученици на Тодор и заедно с родители и кмета на града преминаха по улиците на града в знак на протест срещу насилието. Протест имаше и пред Съдебната палата в София.

Върховна касационна прокуратура изпрати прокурори във Враца да проверяват разследването и случаите на изнудване.

"Случаят във Враца е много драстичен, защото става въпрос за едно младо момче... такъв ужас не мога да си представя." - каза журналистката Милена Нейова за Bulgaria ON AIR.

Адвокат Елена Петрова каза също в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че "към момента няма основание да се приеме, че по делото не се работи и не се повдигат обвинения адекватни на събраните доказателства и на установените факти".

"Прокуратурата е предприела най-обоснованото и правилно обвинение - това е умишлено убийство по хулигански подбуди, като същото е и най-тежкото, предвидено по българския наказателен кодекс - по-тежко не съществува", каза адвокат Петрова.