Панов прекъсна заседание на ВСС заради sms, изпратен най-вероятно от премиера

Бойко Борисов пристигна в сградата на ВСС

14.01.2016 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
Панов прекъсна заседание на ВСС заради sms, изпратен най-вероятно от премиера

Обновена към 14:10 - Премиерът Бойко Борисов пристигна в сградата на ВСС, след като преди по-малко от час председателят на ВКС Лозан Панов прекъсна редовното заседание на ВСС заради sms, получен по думите му от министър-председателя. Борисов поиска да бъде изслушан, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов огласи съдържанието на препратен му от Борисов sms във връзка с дебатите в Съвета по проверката срещу съдия Владимира Янева, съобщи БНР.

Съдържанието на съобщението е: ""Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки – не го приехме."


Огласен на всеослушание sms от председателя на ВКС Лозан Панов, препратен му най-вероятно от премиера Бойко Борисов стана причина да се прекъсне редовното заседание на ВСС, съобщи Агенция "Фокус". Предполага се, че съобщението е изпратено заради дебатите в съвета по повод Етичната комисия към ВСС, която не откри нарушения на етичните правила по случая със записите между магистратите Владимира Янева и Румяна Ченалова.

"На заседание на 12 януари 2016г. Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" взе решение по преписка №94-00-1204 от 2015 г., образувана по публикации в интернет сайта "Биволъ". Решението на Етичната комисия, според което проверката не е установила нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати /КЕПБМ/ от магистрати и членове на Висшия съдебен съвет." 

Лозан Панов заяви, че номерът, от който е изпратен sms е този, с който си комуникира с премиера. Той оповести съдържанието на съобщението: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки – не го приехме."

"Запознал съм всички членове на ВСС със sms, който съм получил. Говорим за прозрачност, обективност и работа на институциите. Това е нещо, което се е случило и затова го показвам пред вас. Това, което мен ме притеснява е "Не го приехме" - част от написаното в съобщението. Когато го получих, попитах колегите дали сме взели решение и решение още няма. Как се е случило и какво - това трябва да кажат компетентните органи." - заяви Панов.

Панов настоява компетентните органи да проследят пътя на това съобщение, като не се нае да коментира защо според него премиерът му е препратил въпросното съобщение. 

"Трябва да се направи обективна проверка по случая Яневагейт. В този смисъл моите аргументи са, че трябва да има бърза, обективна, задълбочена и прозрачна проверка, а аз виждам само бързина с внасянето на тази точка в сайта на ВСС. 3 седмици се коментираше моята реч, този толкова важен въпрос мина така между ходум, след като го нямам в проекта и на сайта на ВСС и едва вчера разбирам от медиите, че ще бъде внесен. Това не е обективна и прозрачна проверка, от която има нужда случаят Яневагейт." - коментира Панов след заседанието пред журналисти, цитиран от Агенция "Фокус".

По повод подадения срещу него сигнал за речта му от средата на ноември при честването на 135 години ВКС, в която разкритикува орязаните на приетите два дни по-рано конституционни промени Панов коментира пред журналисти: "Ако си поставим за критерий как за обществото и за човека от България има значение върховенството на правото, България бързо ще се превърне в хубаво място за живеене. Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа. Благодаря на всички колеги, които застанаха зад едно от най-важните постижения на демократичните общества - свободата да се изразява човек свободно и да си изразява мнението. Мълчанието прави хората страхливци."

Председателя на ВКС заяви, че онова, от което човекът трябва да се страхува, е самият страх.

„Когато, в качеството си на председател на върховна институция, станах свидетел как бяха бламирани ключови промени в Конституцията, аз не само ще ползвам правото си на свободно изразяване, но и ще продължа да го правя независимо какви проверки, заплахи и медийни операции "респект" се правят срещу мен." - уточни Панов.

Според него разделението на властите спомага за ефективността на управлението.

"Разделението на властите означава дори стълкновение на различните власти, за да няма нито една от тях възможност за произвол." - заяви той и добави, че според него основната цел е всяка власт да не може да злоупотребява и така да се предпази народът от автокрация, цитирано от агенция "Фокус".