Вече е факт 13-километров участък от Северната скоростна тангента

На 30 декември беше пусната и напълно завършената първа част от Западна дъга на околовръстния път в София

30.12.2015 | 13:06 Редактор: Ирина Георгиева
Вече е факт 13-километров участък от Северната скоростна тангента

Денонощно се работеше на Северната скоростна тангента, посочи премиерът Бойко Борисов по време на откриването на 13-километров участък от пътя. Той беше открит с официална церемония, на която присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместникът й Любомир Христов, председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров, премиерът Бойко Борисов, както и министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова. 

"Рискът да загубим 220 милиона лева стоя през цялото време. Този проект е изключително важен не само за София, но и за страната, тъй като в обекта се пресичат автомагистралите "Тракия" и "Хемус", пътищата Калотина - София, София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Общата стойност по изграждането е осигурена по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. със съфинансиране от националния бюджет." - коментира Борисов.

 

През изминалата година положихме огромни усилия за осъществяването на много проекти във всички сфери. На Северната скоро...

Публикувахте от Бойко Борисов в 30 декември 2015 г.

Изграждането на пътя беше забавено с година заради претенции на собственици на имоти по трасето. Първа копка беше направена февруари 2015г.

"Въпреки че никой не вярваше успяхме да спасим 180 млн. лева за този обект, за този участък. Изключително важен участък, който съкращава движението и го прави безаварийно, безконфликтно в тази част на столицата." - коментира министър Павлова.

"Абсурдно беше. Това преди пет месеца беше ливада, а защо тя ще стане като Цариградско шосе още след 3 години. Само се обърнете да видите колко нови огромни фабрики и територии се построяват сега, в момента." - добави Борисов.

На 30 декември беше пусната за движение и напълно завършената първа част от Западна дъга на околовръстния път в София, чиято обща дължина е 3 км. и включва два пътни възела - при бул. "Царица Йоана" и бул. "Сливница" и два моста.

"Въпреки забавянето, продиктувано от проблеми с комуникацията с ЕК и забавянето на финансирането, в последния възможен момент се справиха с реализацията на този проект. Всички си спомняме километричните опашки на т. нар. караулка за Калотина. Днес виждаме един изключително съвременен пътен възел и готова западна част от Околовръстния път на София." - коментира Любомир Христов по време на откриването.

Продължава изграждането на Околовръстния път в София, посочи Христов. Той посочи, че "има уверението, че през 2016г. АПИ, която е управляващ орган на ОП "Транспорт", ще положат максимални усилия и с наша помощ и подкрепа, градът ще получи това, което то години очакваме – цялостно завършен околовръстен път"

Изпълнител на строително-монтажните работи на участък 1 е Обединение "Трейс СОП" ДЗЗД, посочват от агенция "Фокус". Стойността на договора за строителство е 47 820 000 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД "Сдружение Пътконсулт 2000-Три Ес". Техният договор е 1 171 800 лв. с ДДС. 

Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на АМ "Люлин" и е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", който на територията на България свързва Видин с Кулата.

Днес бе официално открит участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път, който е между пътния възел на АМ „Лю...

Публикувахте от Лиляна Павлова в 30 декември 2015 г.