Министър Павлова даде старт на строителството на Участък 2 от Западната дъга

Срокът за изпълнение е 22 месеца

22.10.2015 | 12:42 Редактор: Мариета Иванова
Министър Павлова даде старт на строителството на  Участък 2 от Западната дъга

Първа копка на изграждането на  Участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път поставиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Участъкът  е с дължина 5,3 км. Отсечката започва след моста над река Какач и завършва при пресичането със Северната скоростна тангента. Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Европейски пътища”. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Изграждането се финансира от Оперативна програма „Транспорт“.

Министър Павлова отбеляза и символиката с числото 22. „На 22 август 2012 г. започна изграждането на Западната дъга, като срокът бе  22 месеца“, коментира тя.

Реализирането на проекта се извършва по схема с фазиране. Строителните дейности започват с финансиране по ОП "Транспорт" 2007-2013 г., а завършването ще изплати по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, посочват от МРРБ. Министърът припомни, че на заседанието на Министерски съвет тази седмица е взето решение да се сключи договор и с подкрепата на управляващия орган на програмата да се осигури финансиране и от новия програмен период за довършването на обекта, за да се гарантира, че то ще бъде финансирано изцяло със средства от европейската солидарност в размер на  103 млн. лв.

Министър Павлова връчи разрешението за строеж на инж. Лазар  Лазаров и му каза да следи строго за срока и качеството на работа. Тя пожела на строителите да работят, ако трябва и денонощно, за да завършат, по възможност, предсрочно, но много качествено обекта, така че максимално бързо да се облекчи трафикът.