МРРБ: Работата по Северната скоростна тангента върви, спазват се графиците

До края на 2015г. може да бъде завършена основната работа по Северната скоростна тангента

17.07.2015 | 15:33 Редактор: Ирина Георгиева
МРРБ: Работата по Северната скоростна тангента върви, спазват се графиците

До края на годината съществено може да бъде завършена основната работа по Северната скоростна тангента. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Facebook страницата си.

Работата по Северната скоростна тангента върви, спазват се графиците и сроковете, които са ни предоставили изпълнителите.

Предизвикателства пред успешното завършване на проекта министърът определи неприключителите процедури по отчуждаване на терени и земи по трасето. В голяма степен са издадени разрешенията за строеж, но все още има няколко частни имота, процедурите за които не могат да приключат.

С решение на МС значително беше завишена цената, по която се отчуждават те – от 20 ст. на 20 лв. и вече са подписани значителен брой съдебни споразумения, част от които не са влезли в сила заради съдебни процедури. Според подадения от съда график делата и споразуменията трябва да бъдат финализирани до септември – октомври т.г.

Има хора, които не се съгласиха и с увеличената цена и делата с тях, които се разглеждат от Върховния административен съд, ще продължат до месец октомври, информира тя. До тогава за някои от терените няма да има издадени разрешения за строеж.

Другото предизвикателство са археологическите разкопки.

По трасето на тангентата са открити пет обекта, за четири от които има становище на института към БАН, че трябва да бъдат проучени. Очакванията са, че те също могат да завършат до месец октомври.

Съгласно графиците към момента и срока на ОП "Регионално развитие" целта е до края на месец декември съществено да завършим основните работи по проекта, така че за следващата година да останат само довършителни работи за сметка на бюджета на АПИ.

Очакванията на изпълнителите на проекта са до края на годината да бъдат завършени около 80% от проекта, в зависимост от времето.

В момента се работи по големите съоръжения по трасето на тангентата, които са ключови за строителството й – мостовете на реките Искър, Владайска и Перловска и естакадата в кв. Илиянци.