Русия спира доставките на газ за България от 1 януари?

Борисов е свикал спешна среща с всички шефове на енергийни дружества у нас

30.12.2015 | 20:08 Редактор: Ирина Георгиева
Русия спира доставките на газ за България от 1 януари?

Премиерът Бойко Борисов е свикал спешна среща с всички шефове на енергийни дружества у нас, потвърдиха от МС за Агенция "Фокус". Причината за извънредното заседание е изненадващо писмо от руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз", което информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда 0 количество газ за всички битови потребители в България.

Писмото е получено на 30 декември във фирмата, която осигурява тръбите за газа "Булгартрансгаз". Копие от него има и до Сашо Дончев, собственик на "Овергаз Инк АД" и посредник на газовите доставки от руския "Газпром", уточняват от Darik News.

"Към настоящия момент "Газпром Експорт" не предвижда доставки за "Овергаз" от 1 януари 2016 г."  - съобщи изпълнителният директор на БЕХ Жаклeн Коен пред Нова телевизия, по повод извънредната среща.

"Грубо може да се каже, че компанията има около 200 000 абонати." - заяви Коен.

След срещата при премиера, държавните дружества са уверили, че ако "Овергаз" сключи договор с "Булгаргаз", общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор.

За срещата потвърди изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен и обясни, че премиерът е дал инструкции и държавните дружества "Булгаргаз” и "Булгартрансгаз” имат готовност, в момента в който "Овергаз” се обърне към тях да получи доставките.

В началото на 2013 г. Москва също заплаши България със спиране на доставките.