Протест срещу винетките: Бургас

05.12.2015 | 19:54
Протест срещу винетките: Бургас

В Бургас протестът срещу поскъпването на винетките в Бургас затвори магистрала „Тракия”, съобщават кореспондентите на Bulgaria ON AIR Стиляна Георгиева и Илиан Раданов.

 

Още по темата

Третият протест срещу поскъпването на винетките в Бургас затвори за движение автомагистрала  „Тракия”  в посока София за повече от час. Полицаите пренасочваха колите по алтернативни маршрути.

Колона от над 50 автомобила потегли по магистрала Тракия с развети знамена и надути клаксони и блокира изхода на Бургас.  

Полицаите пропускаха само колите на градския транспорт, а пътуващите за София трябваше да обикалят през един от бургаските квартали. Протестиращите  обаче са категорични, че недоволството  ще продължи докато правителството се откаже от решението си за вдигане на цената на винетките.

„Искаме да върнат или старата цена или да разделят тези 96 лева, да направят месечната винетка 8 лв. , както те твърдят че е в случая тя е 30 лв. , умножено по 12 прави 360 лв., каза Атанас Калев, участник в протеста.

Друг участник, Николай Димитров казва, че пари за поддръжка на пътищата има достатъчно:

„Пари има достатъчно, въпросът е как тези пари да се изразходват правилно за ремонт на пътната инфраструктура .

Трябва строг контрол и на възлагане на процедурите за ремонт на пътищата”

Бойчо Гетов е рибар, но в почивния ден бе на протеста, а не за риба. Символично бе закрепил българското знаме за въдица.

Смятам, че това, което правя тук е по-важно, не съм за риба, каза той.

Протестиращите настояват също Регионалното министерство да  направи сайт, в който гражданите да могат постоянно да качват снимки на разбити пътища и управляващите да реагират на сигналите до 24 часа.

Протестиращите казаха още, че  предложението на управляващите  за поевтиняване с 40 лева на застраховката  “Гражданска отговорност” и “Автокаско” ще компенсират по-скъпата винетка.