Томислав Дончев: Не всички европари се влагат в пътища

Той добави, че икономиката на страната няма остра зависимост от средствата на ЕС

05.12.2015 | 17:10 Редактор: Мария Аладжова
Томислав Дончев: Не всички европари се влагат в пътища

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по Дарик Радио днес, че българската икономика не е изцяло зависима от еврофондовете. По негови думи парите от Европа съставят не повече от 4% от БВП на страната.

Дончев обясни, че голяма част от държавния бюджет се използва за социални плащания, заплати и дурги, които не създават добавена стойност и не генерират растеж.

Той опроверга твърденията, че средствата се изразходват единствено за ремонт на пътищата:

„Например имаме 20% дял на транспортната инфраструктура, от цялата финансова рамка, като едва половината, дори по-малко, защото имаме метро, отиват за пътища. Останалите, за транспортната инфраструктура, отиват и за железница, и за метро. Миксът е добър, покриват се всички сектори”, каза Дончев.

Към момента плащанията по европейските фондове в рамките на програмния период 2007 – 2013 година са 7,35 млрд. евро. По думите на Дончев става въпрос за брутни плащания, като всяко едно, направено от страната, се възстановява от ЕК в рамките на три месеца след това.

„Спомням си, натрупано 2007, 2008, 2009 г. бяха 200 000 млн. Нека не звучи политически укор, но България до голяма степен закъсня със старта на програмния период, което би могло да бъде нещо нормално за нова държава членка и за първи програмен период”, добави той.