Борисов: Спешна помощ ще има с 20 млн. лева повече през 2016г.

Реформата, която правим в здравеопазването ще продължи, посочи премиерът

01.12.2015 | 10:37 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Спешна помощ ще има с 20 млн. лева повече през 2016г.

Спешна помощ ще има с 20 млн. лева повече през 2016г. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференцията "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата". Според него реформата в здравеопазването е добра, има цел и своите добри примери.

ВМА има с 21 млн. лева по-малко разходи за 10 месеца, посочи Борисов. По думите му голям брой щатни бройки са съкратени и са намалени разходите за храна. 

"Реформата, която правим ще продължи. Тези 20 млн. лева ще отидат, за това да повишим заплатите на хората, работещи в здравеопазването. Няма да ги вземем от друго място." - каза още Борисов, цитиран от агенция "Фокус"

Междувременно омбудсманът Мая Манолова заяви, че властта, пациентите и лекарите винаги ще са заедно в реформите - едните ще налагат правилата, а другите ще ги спазват. По думите й обаче предложените промени за 2016г. от здравното министерство не се посрещат еднакво добре от всички.

Още по темата

"От името на пациентските и професионалните организации, които не участват във форума ще кажа по кои въпроси няма съгласие. Българите плащат от джоба си над 50% от цената на медицинската помощ. Във всички европейски държави този дял е 20%. Парите нямат значение обаче, ако здравеопазването не е организирано добре. Недоволството на пациентите и лекарите от регулативните стандарти е хронично. Направления няма и това е тема за ежедневно оплакване. Всеки я е чувал и ще продължи да я чува." - добави Манолова.

"Винаги ще има и такива, които когато бизнесът им намалее, ще бъдат нещастни. Не може едни болници да работят по всички теми, други само по тези, които са високо платени. Това всеки го може. Не може толкова млрд. да се харчат в здравеопазването и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и заболеваемост." - посочи от своя страна Борисов.

С въвеждането на данък "Вредни храни" трябва да се изградят навици и култура, смята Борисов.

Премиерът Борисов, здравният министър Петър Москов, лекари и представители на пациентски организации подписаха Меморандум за Национален здравен договор, пише агенция "Фокус". Това е вид национален здравен договор, в който са описани няколко постулата, които всички ще трябва да следват. Целта е в следващите 2 години пациентите да усетят промяната, да почувстват усилията от всички.

/Снимка: Архив/