Alpha Research: Управляващата коалиция и ГЕРБ с повишено доверие след местния вот

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 24.5%, БСП - 8.4%, ДПС - 6.8%, РБ - 6.5%, ПФ - 4.2%, АБВ - 3.5%

23.11.2015 | 13:56 Редактор: Ирина Георгиева
Alpha Research: Управляващата коалиция и ГЕРБ с повишено доверие след местния вот

След местните избори управляващата коалиция и ГЕРБ излизат с повишено доверие, но междувременно ключови министри и политики губят подкрепа. Това показва национално представително проучване на агенция Alpha Research, направено между 10 и 18 ноември сред 1100 пълнолетни граждани у нас.

Електоралната мобилизация около местните избори, липсата на опозиционни лидери и относителната стабилност на България на фона на бежанската криза и атентатите в Европа, водят до ръст в рейтинга на премиера Борисов - до 38% като достига нивата от 2011г., пише Alpha Research.

Най-харесваният министър е Лиляна Павлова - с одобрение от 36,5%. На второ и трето се нареждат Ивайло Калфин и Петър Москов.

За близките няколко месеца, чиято динамика проучването обхваща, най-силна критика търпят "образованието" и "вътрешния ред и сигурност". И при Тодор Танев, и при Румяна Бъчварова успоредно с неудовлетвореността от действията в съответните сфери, нарастват  и личните негативните оценки. 

На фона на полицейските протести, удържането на вълненията в българската армия и  спокойствието, което тя запази, водят до известен ръст в личния рейтинг на военния министър, както и до възстановяване на доверието в армията. 

Във време на гласуване на държавния бюджет, финансовият министър, от който като правило почти всички са недоволни, бележи относително лек спад (с 2%), но едва следващите месеци ще покажат, дали той ще съумее да удържи позиции. Евентуален ръст на акцизите на горивата и цените на винетките среща над 90% неодобрение, но ако то бъде компенсирано от ръст или запазване доходите на домакинствата, по всяка вероятност няма да има по-силни обществени последици.

Ако днес имаше избори, ГЕРБ би спечелил 24.5% от гласовете на пълнолетните българи, с което се утвърждава като първа политическа сила. Реформаторският блок увеличава електоралната си тежест с 1% (6.5%) , докато Патриотичният фронт, който се яви разделен на местните избори губи 1.5% влияние и достига (4.2%). ДПС е сравнително устойчиво с 6.8 на сто от гласовете. Затвърждава влиянието си и АБВ (3.5%). При избори днес Атака не би влязла в парламента (1.8%).

Данък "Вредни храни"

Въвеждането на данък "обществено здраве", една от най-оспорваните инициативи на здравния министър Петър Москов, получава подкрепата на 53% от пълнолетните жители на страната. Най-силният ефект от дебата "за" и "против" данъка е събуждането на интереса на българите към състава на консумираните от тях продукти. Като резултат, здравните аргументи, сред които най-вече притесненията за храненето на децата, са надделели над икономическите мотиви срещу данъка.

Данъкът се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), да се развие сива икономика (43%) и да се закрият работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Очакванията на хората обаче са, че чрез тази мярка ще се повиши информираността за съдържанието на храните (57%) и ще се ограничи използването на съставки с негативен ефект върху здравето (50%). 

Подкрепата за въвеждане на данък „обществено здраве“ преобладава както сред хората с по-високо материално положение, така и сред най-ниско доходните, определяни като потенциално най-потърпевши.

Атентатите в Париж и заплахите пред България

Общото усещане на българите е, че в момента всички европейци са изправени пред общи рискове и заплахи. 52% са на мнение, че опасността за България е същата, както за Франция и останалите европейски страни. 28%, основно по-възрастни хора и от граничните райони смятат, че заплахата за нас е дори по-висока, тъй като сме на външната граница на Европейския съюз. Според 21%, главно от по-младото и средно поколение, България е относително по-защитена, тъй като не сме приоритетна мишена за терористите.

Въпреки опасенията, преобладаващата част от хората (67%) не възнамеряват да променят нищо в ежедневното си поведение и навици.