Фандъкова: През 2016 се отделят повече средства за почистване на междублоковите пространства

Столична община планира 4 млн. лв. за целта за следващата година

18.11.2015 | 14:59 Редактор: Мариета Иванова
Фандъкова: През 2016 се отделят повече средства за почистване на междублоковите пространства

С половин милион лева повече ще е бюджетът за почистване на междублоковите пространства в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, предава Агенция Фокус. Предвидените средства за целта през 2016 са в размер на 4 млн. лв., съобщи тя по време на представяне на  план-сметката за сметопочистване и дейности, свързани с екология за следващата година. Фандъкова отбелязва, че увеличението на средствата и дейностите на общината в областта на екологията ще бъдат изпълнени без увеличение на такса смет за столичани.

„Въпреки постоянните политически внушения по време на предизиброната кампания, че пускането на Завода за битови отпадъци ще доведе до увеличаване на такса смет, ще се убедите, че това не се случва. Тя запазва размера си и за гражданите, и за бизнеса. Поне нашето предложение към Общински съвет беше тя да запази размера си”, отбеляза още кметът на София.

По думите Фандъкова намаляването на количествата отпадъци за депониране дава възможност за оптимизация на разходите за сметопочистване.

„С работата на инсталациите за компостиране и Заводът за механично и биологично третиране продължаваме устойчивото намаляване на количествата отпадъци за депониране”, коментира кметът на столицата, цитирана от Агенция Фокус.

Тя посочи, че през 2012 година средствата за депониране на отпадъци са били 12 млн. лв., като през последвалите години са намалели до малко над 7 млн. лв.

По думите й с направените инсталации за обработка на отпадъците става възможно да не бъдат увеличавани разходите на общината за депониране на отпадъци.

„Тази година разходите бяха 28 лева на тон, за 2016 година по закон те са 36 лева за тон, през 2017 – ще станат 47, а през 2018 – 61 лева на тон. Това означава, че ако не бяхме направили инсталациите, тези увеличения щяха да доведат до увеличаване разходите на общината”, обясни Фандъкова.

По думите й очакваните приходи за 2016 от продуктите от обработката на отпадъци в Завода за боклук- като компост, електрическа енергия и рециклирани материали, са в размер на 1.185 млн. лв.

Заместник-кметът по финансите на София Дончо Барбалов отбелязва, че с около 24- 25 млн. лв. от други източници ще бъдат финансирани дейности по поддръжка на чистота на града. По думите му основният източник за това ще е събиране на стари вземания. Той подчерта, че на година приходите от подобни взимания са около 30 млн. лв.  

„Имаме увеличени разходи, защото и работата по почистване и поддръжка на зелените системи в града се увеличава”, заяви още Барбалов.

От думите на кмета Фандъкова стана ясно, че 3 600 000 лева ще бъдат отделени за закупуването на техника за сметопочистване.