11 кандидати за софийския завод за боклук

Столична община обяви имената на участниците в конкурса, победителят трябва да бъде избран през август.

02.05.2012 | 15:50
11 кандидати за софийския завод за боклук

11 оферти са подадени за строежа на софийския завод за боклук, съобщиха днес от Столична община. Това е вторият опит за избор на изпълнител, след като първият конкурс беше прекратен заради настояването на Европейската комисия да се преработи документацията.

Строителят трябва да бъде избран до август и да завърши обекта до края на 2014. В обществената поръчка е заложено, че ще има 19 месеца за проектиране и 10 месеца за изграждане на съоръжението. След построяването  на завода строителят и експлоатиращата организация ще работят заедно една година, през която ще се отстраняват евентуални възникнали дефекти.

КАНДИДАТИ

"ПСТ Холдинг" на Васил Божков участва заедно с германската “Хохтийф”. "Главболгарстрой" на Симеон Пешов е с италианската "Еурека". "Трейс" на Николай Михайлов играе с турската "Мут". "Строително-предприемачески холдинг" на Георги Георгиев е заедно с испанската BCM. "Геотехмин" на Цоло Вутов подаде оферта заедно с френската "Воше" под името "МВТ София 2012".  "Енергоремонт холдинг" участва заедно с германската GeBa. Последният български участник е непознатата "Микс констръкшън" на Пламен Христов и Стамен Иванов. Те играят заедно с германската “Егерсман”.

Три испански фирми са обединени в консорциум "Елекнор". В него водещ партньор е “Елекнор”, а другите две компании са “Сорайн” и “Стадлер”. Заради липсваща документация, още при отварянето на офертите, е отпаднала чешката CKD Praga Diz.

ОБРАБОТКА НА 410 000 ТОНА ОТПАДЪК

Заводът за боклука трябва да обработва 410 хиляди тона отпадъци годишно. От тях трябва да се произведат 154 000 тона рециклирано гориво от твърди отпадъци, което ще се използва в “Топлофикация София”, 70 хиляди тона компост и 14 000 тона рециклируеми отпадъци. Количеството отпадък, което ще се депонира на строящото се сметище край село Яна е 113 000 тона.