Все повече българи се възползват от онлайн оферти за почивки в страната и чужбина

Броят на сайтовете за колективно пазаруване се е увеличил с 10% от началото на годината

04.11.2015 | 15:56 Редактор: Мария Аладжова
Все повече българи се възползват от онлайн оферти за почивки в страната и чужбина

С наближаването на празниците идва и засиленото търсене на почивки и екскурзии. През последните години се превърна в практика българите да ползват сайтовете за колективно пазаруване, където на разположение са стотици изгодни оферти за пътувания из страната и чужбина. 

Статистиката

Според Велизар Велинов, търговски директор и партньор в Grabo.bg, в България има целогодишно търсене за онлайн оферти, като 50% от това търсене е в сектор „Туризъм“. То обаче е непостоянно и варира според сезона. По думите на търговския директор периодът октомври - ноември е слаб, като интензивното онлайн търсене на екскурзии и почивки започва от 20 ноември нататък. Тази практика не е необичайна, защото българинът обикновено чака до последно, за да планира почивката си, казва още Велинов. Средната цена на офертите варира между 35 – 40 лв. на човек.

80% от закупените онлайн екскурзии са за пътувания в страната. В по-голямата си част офертите за чужбина са на приблизително същите цени като в България, ако обаче става въпрос за уикенд пакетите. Разликата в цените между двете варира от 20 до 25%. Въпреки това екскурзиите в България са по-предпочитани, защото се стига по-лесно до дестинациите, а и защото са по-евтини като цяло.

Около 20% от хората в България си купуват почивки/екскурзии в чужбина, като през зимния сезон този процент е традиционно нисък. Това се дължи най-вече на скъпото оборудване за зимните спортове и високите цени на планинските курорти.

Същите въпроси зададохме и към Deals.bg и Vsichkioferti.bg, но до момента на публикуването на този материал не получихме отговори. 

Нарастваща тенденция при онлайн пазаруванията и по-малко констатирани нарушения

Сайтовете за колективно пазаруване отчитат ръст от 35% при търсенето на почивки от началото на годината. Отзивите за подобни оферти са най-различни - от приятно прекарване до измамени и недоволни потребители. С 37% е намалял броят на констатираните нарушения при онлайн магазините от началото на годината. Това съобщи за Bloomerg TV Bulgaria председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. В България продължават да се появяват нови сайтове за колективно пазаруване, като техният брой от началото на годината е нараснал с 10%. 

Сред най-често срещаните нарушения са неправномерното скъсяване на 14-дневния срок за отказ от покупка през интернет и липсата на посочен адрес и телефон за връзка с търговеца. През последните 12 месеца комисията е забранила 28 нелоялни практики на онлайн търговци, свързани с некоректни промоции.

От КЗП призовават потребителите да се информират за реда, по който могат да упражнят своите права по закон в случай на нарушения.