Мария Пиргова: България се управлява от бизнеса, а не от държавата

Според нея вотът тази година е бил корпоративен, а не политически

02.11.2015 | 10:41 Редактор: Мария Аладжова
Мария Пиргова: България се управлява от бизнеса, а не от държавата

България се управлява от бизнеса, а не от държавата. Това заяви политологът Мария Пиргова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея вотът тази година е бил корпоративен, а не политически. Резултатите на ПП ГЕРБ от проведените избори, Пиргова определи като „преяждане с власт“.

Политическата картина в страната не е претърпяла съществени промени

Според Мария Пиргова ниската избирателна активност от 13% е предпоставка за утвърждаването на феодалния модел на управление. Тя подчерта, че макар и изборите да са били местни, те ще се отразят на политическата обстановка в страната като цяло:

„Сега следва определяне на Бюджет 2016. Мнозинството ще започне да се колебае кой как да поеме отговорност. Там проблемите се трупат и ще продължават да се натрупват в следващите години.“, коментира тя и допълни, че на управляващата власт ѝ предстои да се изправи пред противоречиви бизнес интереси. Според нея се очертава реформите в здравеопазването да забоксуват, а новият бюджет да доведе до сблъсъци между работодатели и профсъюзи.

Пиргова беше категорична, че опозицията в лицето на БСП трябва да оспори вота във всички градове, където управляващите поведоха с малки разлики.

Политологът изрази увереност, че министър-председателят Бойко Борисов ще се кандидатира за президентските избори догодина. По нейни думи обаче това ще се случи след създаването на нов парламентарен формат с ДПС.

Що се касае до Реформаторски блок, Пиргова заяви, че оттам са постигнали сравнително добри резултати, с оглед на вътрешнопартийните конфликти. 

Целият разговор чуйте в следващото видео: