Борисов: Притеснително е, че малка част от задържаните у нас мигранти са от Сирия

Няма да бъде прието изключението, което се прави за осигурителните прагове за тютюнопроизводителите, коментира още премиерът

21.10.2015 | 14:28 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Притеснително е, че малка част от задържаните у нас мигранти са от Сирия

Няма да бъде прието изключението, което се прави за осигурителните прагове за тютюнопроизводителите, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на конгреса на ЕНП, който се провежда в Мадрид, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

"Снощи (20 октомври) съм се карал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел." - категоричен е Борисов.

Премиерът уточни, че с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин имат прекрасни отношения и въпросните текстове ще бъдат премахнати.

Още по темата

Борисов коментира и темата с мигрантската криза към Европа, като обясни, че е частично доволен от резултатите, които бяха постигнати на последния Съвет на лидерите в Брюксел. По думите му на срещата на върха на ЕНП в Мадрид ще настояваме за реалното прилагане на единна позиция по отношение на бежанската криза в Европа. Прииждащите стотици хиляди души в Европа трябва да бъдат настанявани някъде, смята Борисов.

"Може да се продължи и по-нататък с по-решителни действия. Тези хора трябва да бъдат настанявани някъде и да се действа бързо за подписване на реадмисия с държавите, в които могат да се върнат обратно." - посочи Борисов. 

Притеснително е, че в момента малка част от задържаните в България мигранти са бежанци от Сирия, отбеляза Борисов.

"Считаме, че една от позициите, по които трябва да се действа бързо, е тази с подписването на договорите за реадмисия. Притеснителното за България е, че в момента са много малко сирийците на нашата граница, а задържаните са преди всичко млади афганистанци и пакистанци, които влизат организирано. Центровете ни вече са препълнени. Не се ли спре войната в конфликтните зони, не се ли намерят решения – нищо добро не ни чака, защото е факт, че в момента се справяме трудно, а мигрантите така или иначе успяват да намерят пътища до Западна Европа." - обяснява Борисов.

Бойко Борисов подчерта, че не се ли спре вътре войната и не се ли намерят решения за този свят, нищо добро не ни очаква.