Увеличение на минималните осигуровки за растящия бизнес, предлага Калфин

Повишението да е със 7.5%

16.10.2015 | 19:36 Редактор: Мариета Иванова
Увеличение на минималните осигуровки за растящия бизнес, предлага Калфин

Увеличение на минималния осигурителен доход за бизнес дейностите, при които се отчита ръст на икономическите показатели, предлага министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Повишението да е със 7.5%, гласи идеята на вицепремиера. Той допълва, че само производството на тютюневи изделия не регистрира икономически ръст.

„Точно заради отрицателния прираст там, предлагам и да няма корекция на минималния осигурителен доход и той да остане същия като този от миналата година,“ коментира министър Калфин, цитиран от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

Вицепремиерът предлага и административни размери на минималните осигурителни доходи за 37-те от общо 85 икономически дейности в страната, за които няма договорени прагове, поради липса на синдикални структури, неявяване на едната от двете страни в преговорите или поради липса на споразумение между работодатели и синдикати.

„Липсата на диалог в тези сектори се дължи или на несъществуването на организации на работници или работодатели, или просто, защото едната страна не е отговорила на настоятелните покани на другата за провеждане на преговори“, обяснява министър Калфин.
Той изразява надежда, че през следващата година диалогът между социалните партньори при договаряне на праговете ще обхване резултатно всички области на икономиката, за да не се налага държавата административно да ги определя.

Още по темата

От МТСП припомнят, че в рамките на процедурата по договаряне на МОД за 2016 г. социалните партньори  успешно се договориха за 48 от общо 85 икономически дейности. Общият брой на осигурените лица в 48-те сектора със сключени споразумения обхваща 1 175 394 осигурени, което е близо 60% от общия брой заети.

Сред дейностите, за които не беше постигнато споразумение и се наложи административно определяне на МОД, са:
производството на напитки,

  • на лекарствени вещества и продукти,
  • сухопътният, въздушният и водният транспорт и
  • радио и телевизионните дейности и др.

Дейностите на религиозни организации остават на минималния праг, посочват още от МТСП.