БНБ отвори врати за свободно посещение от граждани преди Независимостта на България

Централната банка отваря за граждани за първи път от шест години насам

19.09.2015 | 13:55 Редактор: Ирина Георгиева
БНБ отвори врати за свободно посещение от граждани преди Независимостта на България

 

Ден на отворените врати има и в БНБ. Централната банка отваря за граждани за първи път от шест години насам. Влиза се на групи, а за тях има осигурен екскурзовод.

 

В Деня на отворените врати всеки може да разгледа колекцията от кабинета на гуверньора, колекцията от картини, платежния салон и част от решенията на УС на Централната банка, вземани през годините, пише БНР. Всеки от посетителите може да отпечата и банкнота със собствения си лик.

Посетителите най-много харесаха монетите и банкнотите.

До наши дни банката има 32-ма титулярни управители, които са управляващи, директори или председатели. Някои от портретите са рисувани от известни български художници като Димитър Гюдженов, Кирил Василев и Борис Митов, разказа Биляна Борисова от банката по повод окачените в сградата на БНБ портрети с маслени бои.

Засега портретът на Иван Искров, който сдаде поста през юли тази година, не е окачен,. Няма и решения на УС, който е ръководен от него, но могат да бъдат видени много по-ценни исторически документи - например: решението за валутен курс между българския лев и руската рубла при 15 към едно, веднага след преврата на 9-и септември:

Любопитното е, че това решение е взето, не в съответствие с традицията на определяне на курса на чуждестранните валути, а това е един курс, който е бил произволно определен, по административен ред, от министъра на финансите и правителството на "Отечествения фронт", току-що създадено, в ранните часове на 9-и септември., разказа историкът Христо Яновски.

В кабинета на управителя обаче не може да се снима, предаде екип на Bgonair.bg.

БНБ е отворена за граждани на 19 септември до 16:00 часа.

 

Чуйте част от разказа за бившите управители на БНБ.