Президентът Плевнелиев посрещна първите гости на изложбата за Независимостта на България

Изложбата е достъпна за всички желаещи на 19 септември до 16.30 часа

19.09.2015 | 13:11 Редактор: Ирина Георгиева
Президентът Плевнелиев посрещна първите гости на изложбата за Независимостта на България

Президентската администрация организира изложба по повод Деня на Независимостта на България. Президентът Росен Плевнелиев посрещна първите й гости.

"За мен е чест и удоволствие да бъдете днес тук." - обърна се държавният глава към посетителите.

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 са показани документи, фотографии, експонати, свързани с 22 септември.

 "Това са реликви на българската държавност." - обясни Росен Плевнелиев, който разведе първите гости из Президентството.

Централно място в експозицията заема Манифестът на цар Фердинанд за обявяване Независимостта на Княжество България.

 

Сред експонатите е и орденът "Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий”, създаден специално за отбелязване първата годишнина от Независимостта.

 

Изложбата включва т. нар. Сребърна конституция и други исторически сведения, фотографии и документи, предоставени от Централния държавен архив и Национален военноисторически музей.

Държавният глава показа на посетителите залите, в които посреща делегации и провежда разговори с гостите си на четири очи или в по-широк формат.

 

Но какво от всичко това впечатли най-много посетителите на изложбата за Независимостта на България в Президентството? 

 

Посетителите видяха и заседателната зала, където се провежда Консултативният съвет за национална сигурност. Президентът обясни, че никога не е допускал чрез КСНС партиите да политизират различни проблеми, като например темата с бежанците или с подслушването.

"Тук много често постигаме политически консенсус, с който се гордея, защото не е вярно, че по абсолютно всички теми политиците и обществото ни са разделени." - коментира държавният глава. 

 

 
Президентът показа на посетителите ордените и медалите, които той връчва. Гостите влязоха и в работния кабинет на държавния глава.

На "Дондуков" 2 посетителите могат да видят и част от подаръците, които президентът е получил при свои посещения зад граница от държавни и правителствени ръководители.
 
Изложбата на "Дондуков" 2 е достъпна за всички желаещи на 19 септември до 16.30 часа. Освен за Независимостта на България тази година президентската институция отвори врати за граждани със специални експозиции по повод 3 март и 24 май. С изложбата, посветена на 22 септември, Администрацията на президента се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират от Столична община, Министерството на културата и Посолството на Франция у нас.

Чуйте: