Средно 338 лв. струва първият учебен ден на първолаците

Първият учебен ден на гимназистите струва 488 лева

10.09.2015 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
Средно 338 лв. струва първият учебен ден на първолаците

Първият учебен ден на първокласниците у нас тази година ще струва средно около 338 лева. Родителите на гимназистите ще трябва да отделят около 488 лева. В тези пари влизат разходите за закупуване ученически пособия, облекло, техника (мобилен апарат, компютър, ноутбук). Това показват данни от национално представително проучване на IPSOS, проведено по поръчка на дружествата Профи Кредит в четири държави - Полша, Чехия, Словакия и България.

Българчетата са с по-големи разходи за училище, отколкото връстниците им в Полша, Чехия и Словакия

Ученическите пособия у нас струват около 232 лева годишно, хобитата и заниманията на учениците - 309 лева. За облекло родителите дават 342 лева. В гимназиалните класове тези суми са по-високи съответно 276 лева за занятия, 266 лева за хоби и 372 лева за облекло.

Българчетата се нареждат на първо място сред своите връстници от останалите три страни по притежание на мобилен телефон. Свой телефон имат 85% от учениците у нас, докато при поляците това се случва само при две трети от децата, а в Чехия и Словакия – малко повече от половината.

Ситуацията е подобна и когато става въпрос за други технологични принадлежности – компютър, лаптоп или ноутбук. Такова устройство имат 79% от българските, 74% от полските, 54% от чешките и 58% от словашките ученици.

Половината от родителите у нас биха взели заем, за да покрият разходите за старта на учебната година на първолаците, сочи проучването. В Полша този процент е 37%, в Словакия е 22%, а в Чехия достига едва 17%.

Половината от българите с деца, които започват средно образование, също биха взели заем, за да подготвят детето си за началото на учебната година срещу 37% от поляците, 28% от словаците и 25% от чехите.

Проучването е количествено и е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4 000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано през юли посредством онлайн допитване.