Танева ще настоява за специфични за българското млекопроизводство мерки

България първа в ЕС изтъкна проблема с кризата в млечния сектор, коментира земеделският министър

07.09.2015 | 10:21 Редактор: Мариета Иванова
Танева ще настоява за специфични за българското млекопроизводство мерки

На заседанието на Съвета на министрите на земеделието ще настоявам за мерки, адаптирани към спецификата на производството ни на мляко и млечни продукти, коментира пред Агенция Фокус министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Изказването й е по повод предстоящата   извънредна среща на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство.

„България беше първата страна на общността, която постави на заседанието на Съвета на министрите пред декември проблема с кризата в млечния сектор. Оттогава до това заседание, ние сме настоявали за такава подкрепа по различни инструменти. В хода на разговорите сме получавали подкрепа от различни страни-членки на Европейския съюз, но за съжаление до този момент все още няма решение за подкрепа на фермерите, което да има ефект върху сектора в България” , посочи министър Танева.

Тя обясни, че приетите до момента от ЕК мерки за стабилизиране на пазара не са оказали влияние у нас, тъй като те са били насочени в подкрепа на производители на сухо мляко и краве масло, каквито в България липсват.

„Настояваме от няколко месеца за извънредна подкрепа на доходите на производителите на мляко. Това искане сме го поставили и на този съвет на министрите - надявам се и съм убедена, че всички са с очакването на заседанието най-после да се вземе това решение”, допълни Десислава Танева.

Земеделският министър подчерта, че  „в България средните изкупни цени на млякото са под средните на Европейския съюз. – „В този смисъл ние наистина изключително много ще настояваме за мерки, които са адаптирани към спецификата на нашето производство в областта на млякото и млечните продукти,” коментира тя.