Малко деца на бежанци тръгват на училище у нас

Изпитът по български език бил сериозна пречка

07.09.2015 | 10:46 Редактор: Мариета Иванова
Малко деца на бежанци тръгват на училище у нас

Малка част от децата бежанци в България имат възможност да започнат училище на 15 септември, обяви пред "Радио Фокус" Мариана Стоянова, директор на Бежанско-мигрантската служба на Българския червен кръст.

Според нея изпитът по български език е сериозна пречка, за да може децата да се обучават в училище. По думите на Стоянова Министерство на образованието показва разбиране към проблема, но има редица други административни препятствия, предава Dnes.bg.

"Мотивацията на родителите е едната страна на нещата, тяхното обяснение е, че в рамките на следващия месец или два се готвят да напуснат страната и не е нужно децата им да ходят на училище. Има и чисто административни пречки. По-малките деца на възраст между 6 и 9 години могат безпрепятствено да започнат първи клас, без да знаят езика“, каза още Стоянова.

Тя обаче посочи, че ако родителите на по-големите деца не носят документи за завършен клас в страната на произход, децата не могат да започнат училище без да минат поне един курс по български език и след това да държат изпит, за да могат да бъдат приравнени като ниво към определен клас.