Запечатани са 660 тона гориво при проверки на петролни бази и бензиностанци

За качество на горивата са проверени 24 обекта, от които 4 бази и 20 бензиностанции

26.08.2015 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Запечатани са 660 тона гориво при проверки на петролни бази и бензиностанци

Запечатани са 660 тона гориво при съвместна акция за проверки на петролни бази и бензиностанции, съобщи МВР. Тя е проведена на 25 и 26 август, под ръководството на прокуратурата, МВР, ДАНС, Агенция "Митници" и НАП.

Контролните органи провериха количеството и качеството на продаваното гориво, както и фискалното отчитане в множество петролни бази и бензиностанции.

За качество на горивата са проверени 24 обекта, от които 4 бази и 20 бензиностанции. Взети са 15 проби за бензин и 20 - за дизел. По линия на метрологичния контрол са проверени  27 обекта, от които 3 бази и 27 бензиностанции. Установени са общо 12 нарушения на бензиностанции, които се изразяват в несъответствие  на нивомерните системи.

Установена е незаконна мобилна бензиностанция в микробус, с капацитет 3 тона гориво, оборудвана с всички необходими приспособления. Бензиностанциятата е функционирала нелегално, без платени данъци и акциз. 

Най-честите нарушения до момента са: касови разлики; липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото количество; смесване на партиди.  

Данните не са окончателни. Проверките продължават и към момента.