Разходка до Черни връх - глътка чист въздух до София

Преходът до Черни връх излиза изключително евтино

17.08.2015 | 15:38 Редактор: Ирина Георгиева
Разходка до Черни връх - глътка чист въздух до София

Край София има много красиви и запленяващи места, които са леснодостъпни и излиза изключително евтино, за да ги посетите.

С приятели решихме да се разходим до Черни връх. Разходката ни започна центъра на квартал Драгалевци, до който стигнахме с кола. Иначе до квартала ходят автобуси номер 93 и 64. 

След кратко вървене от центъра на "Драгалевци" стигнахме и до началото на най-стария природен парк на Балканите "Витоша". 

Маршрут*

Има много маршрути, които можете да използвате. Ние избрахме да вървим до заслон "Бай Кръстьо". До него може да се стигне и с автобус номер 66, 93 (има малко вървене) на цената на 1 лев, а за по-авантюристично настроените могат да се повозят и на седалковия лифт от Драгалевци - цената от станция до станция е 2 лева. 

Разходката ни до заслона "Бай Кръстьо" показа, че не само много българи са избрали да посетят Витоша през почивните дни, а и много чужденци, сред които предимно руснаци. До заслона станахме и "зрители" на състезания с велосипеди. 

Стигнахме до заслона "Бай Кръстьо", а хижарят там беше изключително гостоприемен. Цените са изключително народни - традиционните кюфтета и кебапчета са по 1 лев, предлага се чай, кафе и сладолед.

Преходът до заслона от Драгалевци е около час и половина, но не с туристическа, а с нормална крачка.

Внимавайте с краката

Оттам с приятелите ми решихме, че искаме да спестим сили за Черни връх и че ще използваме Драгалевския лифт. 

Както вече посочих цената за лифта от станция до станция е 2 лева ( от станция 1 - 2 и от станция до 3 - 4), ако се вземе билет за отиване и връщане от станция 1- 4  цената е 7 лева за възрастни. Има намаление за деца, студенти и пенсионери.

Лифтът е с две седалки, а персоналът помага на всеки да се качи. На децата поставя и предпазител, а възрастните сами трябва да се "оправят" с него. Никой не те предупреждава, че трябва да се внимава със слизането от лифта - краката се набиват. 

И така стигнахме до Голи връх. Там отново има къде да се хапне. Пътеката за Черни връх се намира лесно - западна посока. След това се следва стълбовата маркировка - общо 176 броя, а времетраенето на прехода е около час и половина.

Черни връх

Черни връх нарежда Витоша на четвърто място по височина български върхове. От върха се разкрива невероятна гледка към Софийското поле, Стара планина и Рила. 

Черни връх има специално място в историята на българското туристическо движение. С неговото изкачване, организирано от писателя Алеко Константинов на 27 август 1895 г., се счита за рождена дата на организирания туризъм и Българския туристически съюз.

Черни връх се нарежда и 74 място от 100 национални туристически обекти. От хижата на върха можете да вземете и печата. 

Слизането

Слизането е значително по-лесно от изкачването. Поне за нас беше. Хубаво е обаче да сте с наистина удобни обувки и да внимавате къде ходите - на места слизането може да е доста "хлъзгаво".

Решихме да използваме друг маршрут за слизане и той ни отведе до хижа "Алеко". Следвахме маркировката бяло червено бяло (тази и за заслона "Бай Кръстьо"). 

Слизането до хижата не отнема повече от час. Оттам също може да се използва кабинковия Симеоновския лифт. Въпреки че работното време е от 09:00 до 16:00, лифтът работи и до по-късно ( и двата).

* Посоченият маршрут е алтернативен. 

Автор: Ирина Георгиева