Цацаров заяви, че няма да подаде оставка

Право на всеки е да протестира, да иска оставки, да се аргументира, подчерта главният прокурор

14.07.2015 | 09:16 Редактор: Ирина Георгиева
Цацаров заяви, че няма да подаде оставка

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично заяви, че няма да се поддаде под натиск и няма да подаде оставка. По думите му право на всеки е да протестира, да иска оставки, да се аргументира.

"Мое право в същото време е да работя така, както намирам за правилно." - посочи главният прокурор за bTV по повод готвения протест на 14 юли вечерта с искането за неговата оставка и в подкрепа на съдебната реформа.

Главният прокурор посочи, че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи. 

"Имам достатъчно ангажименти, за да се появя и на протест. Оставка не се постига по този начин." - обясни Цацаров.

Главният прокурор отрече да води война с правосъдния министър Христо Иванов, пише Dnes.bg. За проверката, започнала по медиен сигнал срещу правосъдното министерство, той обясни, че е насочена срещу длъжностни лица, а не срещу министъра.

"Ако някой твърди, че проверката срещу правосъдното министерство е насочена срещу Христо Иванов и реформата, се лъже." - каза още Цацаров.

Главният прокурор коментира и доклада на парламента за КТБ по този начин:

"Как стана така, че тези, които приеха доклада в парламента, заметоха истината и написаха че КТБ е съществувала като пирамида?" -  попита той.

Цацаров зададе и въпроса дали някой се съмнява, че КТБ е било най-гледаното бижу на властта, която си го е гледала добре.

"В моя мандат смятам, че делото ще стигне до съд и няма да бъде прикрито нищо." - категоричен беше главният прокурор. 

Цацаров обясни, че не може да приеме популисткия подход към съдебната реформа и отсече, че системата не може да бъде променена с лозунги, по повод промените в Конституцията.

Главният прокурор прогнозира, че измененията в Конституцията няма да съберат нужната подкрепа в парламента. Той предрече, че в най-добрия случай промените могат да бъдат приети около Коледа.

"До броени дни обвинителният акт срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров ще влезе в съда." - обяви още главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата няма нови данни за братя Галеви, въпреки информациите в медиите къде се намират те. 

"Задържането на хора като братя Галеви може да се осъществи по реда на международната правна помощ. Ако има наистина данни, а не публикации, ще се задействаме." - каза Цацаров.

"В прокуратурата има некадърници, определени некадърници. Има много шлака, която с течение на времето трябва да изтече." - каза още обвинител номер едно.