Митов: В Европа ученията се приветстват, у нас се създава истерия около тях

Няма искане за постоянно пребиваване на американска военна техника у нас, а става въпрос за учения

26.06.2015 | 14:39 Редактор: Ирина Георгиева
Митов: В Европа ученията се приветстват, у нас се създава истерия около тях

В цяла Европа тези учения се приветстват, у нас се създава истерия около тях, коментира външният министърът Даниел Митов в кулоарите на парламента в отговор на въпрос, свързан с разполагане на военна техника у нас, предаде БТА. Той беше категоричен, че няма искане за постоянно пребиваване на американска военна техника у нас, а става въпрос за учения. 

"За тази година има планирани 78 такива учения, а в последните четири години са проведени над 200 учения. Всеки път се минава през една и съща процедура, не може преди всяко учение да се създава някаква истерия." - коментира Митов.

Това е част от пропагандна война, смята външният министър. Как в рамките на четири години са проведени 211 учения и никой не се сети да протестира, а сега в един момент поредното учение създава подобна истерия, попита той.  

Българската армия трябва да е подготвена, да тренира със своите съюзници, подчерта министър Митов. По думите му у нас идват войници и бойна техника не само от САЩ, а и от други държави членки на НАТО.

"Има споразумение от 2006 г. за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и САЩ, на базата на което се правят много учения, а американската държава е инвестирала 60 милиона долара за базите, които в момента се използват за тези учения." - припомни министър Митов.