Митов: Националната сигурност е въпрос на консенсус и трябва да ни обединява

Темата не трябва да се използва за пропаганда, коментира външният министър

24.06.2015 | 14:09 Редактор: Мариета Иванова
Митов: Националната сигурност е въпрос на консенсус и трябва да ни обединява

„Националната ни сигурност е въпрос на национален консенсус и тя трябва да ни обединява, а не да ни разделя и да се използва за пропаганда“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на Министерския съвет, цитират думите му от пресцентъра на МВнР.

Той също така изтъкна, че за пореден път около  подготвяните учения на територията на Република България в рамките на НАТО се създава истерия за нещо, което е обявено предварително. Той обясни, че този план  е договорен в Уелс на последната среща на върха на Алианса през 2014, когато беше приет План за готовност за действие. Планът  включва интензивни учения, адаптационни мерки и мерки, които гарантират сигурността на държавите-членки на НАТО.  Министър Митов допълни, че  предвидените учения са над  70, те са започнали в началото на годината  и  в момента продължават.

Дипломат номер 1 припомни,  че разполагането на военна техника в България е в рамките както на договореностите от Уелс, така и в рамките на сътрудничеството, което страната ни има в сферата на сигурността и отбраната със САЩ.

„Споразумението със САЩ е подписано през 2006 г. от правителството на Тройната коалиция“, заяви министър Митов.  - „Оттогава досега в продължение на 9 години постоянно са се провеждали такива учения, постоянно е имало военна техника, постоянно са се провеждали съвместни учения с българската армия“, допълни  той.

Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев разясни, че разполагането на войски на Алианса се извършва въз основа на предварително одобрени планове за военнослужещите, които ще извършват тренировките на българска територия. Той заяви още, че има решение на Конституционния съд в което е казано, че присъствието на войски на страни-членки на НАТО не са чужди войски по смисъла на българската Конституция.