Засега ЕК прекрати разследването за данъчните практики в България

Комисията е разгледала получените от страните уточнения и не смята да задълбочава разследването си

08.06.2015 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева
Засега ЕК прекрати разследването за данъчните практики в България

ЕК засега няма да разследва корпоративните данъчни практики в пет държави от общността – България, Хърватия, Гърция, Латвия и Словения. Комисията е разгледала получените от страните уточнения и не смята да задълбочава разследването си. Това става ясно от съобщение на Комисията, цитирано от Investor.bg.

ЕК започна да анализира практиките в държавите от общността през юни 2013 година. Досега освен на тези пет държави, искания за повече подробности за данъчните практики бяха изпратени до Кипър, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания.

Oт Брюксел поискаха информация относно данъчните практики от 15 държави – Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Швеция.

Допълнително Естония и Полша трябва в рамките на месец да дадат още подробности за своите действия в тази сфера.

От ЕК уточняват, че на този етап и двете държави не са дали адекватен отговор на исканията, изпратени от Брюксел. Мотивите на двете държави са фискалната тайна.

На базата на своите проучвания досега от ЕК започнаха няколко процедури за незаконно даване на индивидуални облекчения за компании, което е в нарушение на правилата за конкуренцията в ЕС.

През юни регулаторът започна да разследва Apple в Ирландия, Starbucks в Холандия и Fiat Finance & Trade в Люксембург. През октомври към процедурата се добави и Amazon и получените от компанията облекчения, давани от правителството в Люксембург.